Weer stapje verder in DBA-dossier

woensdag 30 januari 2019 Michel Halters 1008x gelezen

De werking van de Wet DBA is effectief uitgesteld, omdat er niet wordt gehandhaafd. Of de beloofde extra duidelijkheid er is gekomen met de brief van 26 november 2018 is maar zeer de vraag.

DBA, de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties, gaat over de status van zzp’ers die je inhuurt. Hier komen drie rechtsgebieden bij elkaar: fiscaal recht, arbeidsrecht en sociale verzekeringen. Dit maakt het een moeilijk vraagstuk.

 

Definitie dienstbetrekking

Voor uitleg van het begrip dienstbetrekking is de definitie uit het arbeidsrecht leidend. Fiscale invulling van het begrip dienstbetrekking kan daarom wel eens problematisch zijn. Een oplossing voor het fiscale recht kan ook gevolgen hebben voor het arbeidsrecht en de sociale verzekeringen. De Wet DBA is uitgesteld, omdat het bij nader inzien aanzienlijk complexer is dan men aanvankelijk dacht.

 

Web-module opdrachtgever

De wetgever heeft het plan een web-module voor de opdrachtgever in te voeren. De opdrachtgever kan aan de hand van het beantwoorden van vragen inzicht krijgen in de kwalificatie van de arbeidsverhouding met een opdrachtnemer. Rietveld ziet wel een belangrijk nadeel voor de praktijk. De ingehuurde opdrachtnemer moet blijven werken zoals is aangegeven in de web-module en de situatie moet hetzelfde blijven. De praktijk is dat een ingehuurde zzp’ er vaak gedurende de opdracht andere werkzaamheden gaat verrichten en ook zal de situatie vaak wijzigen.

 

Relevantie hoogte beloning en onderscheid werkzaamheden

De Wet DBA maakt een onderscheid in 3 belonings-categorieën, een lage beloning, een hoge beloning en een tussencategorie. Van een lage beloning is sprake als de beloning ligt tussen de € 15 en € 18 per uur. Van een hoge beloning is sprake als de beloning per uur € 75 of hoger is. De tussencategorie wordt gevormd door een beloning per uur boven de € 18 en beneden de € 75. In elke beloningscategorie is er nog een onderscheid tussen reguliere werkzaamheden en niet-reguliere werkzaamheden.

Kijk hier naar een compilatie van de uitzending

 

 

Meer weten?

Wilt u weten wat het belang is van het onderscheid in beloningscategorieën en reguliere en niet-reguliere werkzaamheden? Kijk dan naar de focusuitzending ‘Voortgang vervanging Wet DBA’ op Tax Talks.

 

Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 49!

 

Wet: art. 2 Wet LB 1964

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.