Werknemersparticipaties voor continuïteit familiebedrijven

Gratis download artikel FamilieZaken

dinsdag 19 maart 2019 Michel Halters 810x gelezen

Goede werknemers duurzaam binden aan het familiebedrijf en talent op de arbeidsmarkt binnenhalen? Dat kan door werknemersparticipatie in te voeren. In het familiebedrijf bestaat ten onrechte echter nog een behoorlijke weerstand om werknemersparticipaties in te voeren volgens mr. Jan-Willem Beijk en mr. Hans van Mens in FamilieZaken.

Er zijn drie hoofdvormen van werknemersparticipaties: aandelen, aandelengerelateerd of winstgerelateerd. De belangrijkste kenmerken van werknemersparticipaties zijn eigendom, zeggenschap, financiële belangen en de fiscale gevolgen.

 

Voordelen werknemersparticipaties

Belangrijkste voordelen van het uitgeven van werknemersparticipaties is een betere binding tussen de werknemer en de onderneming. De belangen van de werknemer en het bedrijf komen dichter bij elkaar te liggen. Werknemers krijgen zo ook belang bij een betere winstgevendheid van de onderneming.  

 

Nadelen aandelen

Als werknemers aandelen of certificaten van aandelen in de onderneming krijgen, gaat de eigendom van de onderneming over op derden. Dat is niet altijd gewenst. Bovendien zit niet elke werknemer in een financiële positie dat hij kan investeren in de onderneming, dit kan mogelijk leiden tot ‘scheve gezichten’ op de werkvloer. Daar komt bij dat variabele beloningscomponenten tot ongewenst gedrag kan leiden en bij een complexe regeling zelfs kan leiden tot waardevermindering.

 

Werknemersparticipaties voor continuïteit en eigen identiteit

Werknemersparticipaties zijn bij uitstek geschikt om de continuïteit van het familiebedrijf te waarborgen en de eigen identiteit te behouden voor de lange termijn. Daarbij zorgen werknemersparticipaties voor overeenkomende belangen tussen mensen binnen het bedrijf en de aandeelhouders. Aan elke vorm van werknemersparticipatie kleven echter voor- en nadelen. Welke regeling voor een familiebedrijf het geschiktste is, is afhankelijk van de feiten en omstandigheden.

 

In FamilieZaken geven mr. Jan-Willem Beijk en mr. Hans van Mens bij elke vorm van werknemersparticipatie een opsomming van de voor- en nadelen. Dit artikel uit FamilieZaken kunt u nu gratis downloaden.

 

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.