Wet van de remmende meeropbrengsten helpt gemeente niet

vrijdag 15 februari 2019 Remco Latour 335x gelezen

Bij het vaststellen van een WOZ-waarde is een gemeente ervan uitgegaan dat een woning die kleiner was dan de referentiewoning toch niet veel minder waard was. De gemeente wees daarbij op de wet van de remmende meeropbrengsten. Rechtbank Noord-Nederland betwijfelt of dit fenomeen zich al vanaf de eerste vierkante meters voordoet.

Een vrouw was in bezwaar gegaan tegen de WOZ-beschikking met betrekking tot haar schipperswoning. De heffingsambtenaar had voor zijn berekening gekeken naar de waarden van drie referentiewoningen. Het referentiepand dat het meest overeenkwam met de schipperswoning had echter een grotere berging en een groter woonoppervlak. De schipperswoning had namelijk een woonoppervlak van 85 m2, terwijl de referentiepand een woonoppervlak van 94 m2 had. De gemeente stelde echter dat zij gemiddeld 5,16% meer waarde mag toekennen aan het woonoppervlak van de schipperswoning. Zij motiveert dit door te wijzen op de afnemende meeropbrengsten. Volgens deze wet levert extra oppervlakte een afnemende meeropbrengst op. Maar de vrouw stelt dat deze wet pas effect heeft vanaf een bepaald minimaal optimum. Bij relatief kleine stadswoningen doet zich dit verschijnsel nog niet voor, zo meent zij. De rechtbank sluit de juistheid van deze redenering niet uit. De rechtbank oordeelt uiteindelijk dat beide partijen hun bepleite waarde onvoldoende hebben gemotiveerd. Daarom stelt de rechtbank zelf de WOZ-waarde vast.

 

Wet: art. 17 en 18 Wet WOZ

Meer informatie: Rechtbank Noord-Nederland 23 januari 2019 (gepubliceerd 14 februari 2019), ECLI:NL:RBNNE:2019:261

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

















 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.