Wetsvoorstel meldplicht grensoverschrijdende constructies

maandag 15 juli 2019 Anne-Marie Noordenbos 485x gelezen

Intermediairs zoals belastingadviseurs, accountants en financiële instellingen zijn vanaf 1 juli 2020 verplicht om grensoverschrijdende constructies die gebruikt kunnen worden om belasting te ontwijken bij de Belastingdienst te melden. Dit wetsvoorstel is een van de maatregelen van dit kabinet om belastingontwijking tegen te gaan.

Het wetsvoorstel hiervoor is 12 juli ingediend bij de Tweede Kamer. Met het nieuwe waarschuwingssysteem krijgen belastingdiensten meer informatie over potentiële misbruiksituaties, zodat zij hierop ook actie kunnen ondernemen. De informatie die vanaf 1 juli 2020 geleverd moet worden gaat terug tot 25 juni 2018 en hoeft pas uiterlijk 31 augustus 2020 aan de Belastingdienst te worden verstrekt. Dit vloeit voort uit een Europese richtlijn die in maart vorig jaar is aangenomen. Als intermediairs niet aan de verplichting voldoen dan staat hier een boete of zelfs strafrechtelijke vervolging tegenover.

Database

Als er vanaf 2020 een melding wordt gedaan dan betekent dit dat een belastingconstructie voor de Belastingdienst mogelijk de moeite van het verder onderzoeken waard is. Als gevolg van de Europese richtlijn krijgen de belastingdiensten van alle lidstaten toegang tot een database met informatie over deze constructies, die door de Europese Commissie wordt opgericht. Europese landen kunnen makkelijker gegevens uitwisselen. De Belastingdienst krijgt zo meer inzicht in welke structuren gebruikt worden en kan hierop actie ondernemen.

Meer weten?

Donderdag 10 oktober 2019 praat drs. Mark Nieuweboer u bij over de gevolgen van deze richtlijn voor adviseurs. > Meer informatie en aanmelden

Meer informatie: Ministerie van Financien, 12 juli 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.