Wetsvoorstel spoedreparatie fiscale eenheid volgens RB slecht uitvoerbaar

woensdag 11 juli 2018 Anne-Marie Noordenbos 327x gelezen

Het Register Belastingadviseurs (RB) heeft twijfels over de uitvoerbaarheid van het wetsvoorstel spoedreparatie fiscale eenheid die waarschijnlijk tot een forse verhoging van administratieve lasten leiden.

Het RB plaatst vraagtekens bij de terugwerkende kracht die het wetsvoorstel heeft. Het blijkt onduidelijk in hoeverre de terugwerkende kracht wel in overeenstemming is met Europese regels.

Het RB is verheugd dat de staatssecretaris conform onze suggestie inderdaad een drempelbedrag wil invoeren voor de winstdrainageregeling (artikel 10a Wet op de vennootschapsbelasting 1969). Dat de inspecteur daarbij de mogelijkheid heeft aannemelijk te maken dat zakelijke overwegingen niet aanwezig zijn, vindt het RB te begrijpen. Maar goedwillende belastingplichtigen moeten niet de dupe worden van zo’n ruime bevoegdheid. De praktijk zou –net als bij de invoering van artikel 10a VPB– gebaat zijn bij een toezegging dat de inspecteur zich terughoudend opstelt als er geen aanwijzingen zijn dat deze bepaling aan de orde is.

 

Forse verhoging administratieve lasten

Volgens het RB blijkt uit de uitvoeringstoets dat zowel de praktijk als de Belastingdienst te maken krijgt met een forse verhoging van (administratieve) lasten, door in ieder specifiek geval te moeten bepalen hoe artikel 10a moet worden toegepast. De begrote kosten zijn te rooskleurig ingeschat en liggen fors hoger. Het RB vindt dat het voorkomen van hoge uitvoeringskosten voor ondernemingen (in het MKB) zwaarder weegt dan de belastingderving.

 

Meer weten?

 

Maandag 26 november 2018 verzorgt mr. Michel Ruijschop de PE-Pitstop Spoedmaatregelen fiscale eenheid. > Meer informatie en aanmelden

 

Bron: RB 10 juli 2018

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.