Wie zwijgt stemt toe… of toch niet?

vrijdag 1 december 2017 Michel Halters 1630x gelezen

Stuurt de Belastingdienst een verzoek om informatie vanwege een opgevoerde aftrekpost in de aangifte? En geeft de belastingplichtige behalve de gevraagde informatie ook zijn standpunt voor wat betreft die aftrekpost? Dan hoeft de inspecteur hierop niet te reageren, tenzij belastingplichtige expliciet verzoekt om een standpuntbepaling.

Een dga en zijn echtgenote woonden tot 2009 in een woning. Vanaf 2009 woonden ze in een andere woning en stond de eerste woning te koop. Naar aanleiding van een verzoek om informatie had de dga de Belastingdienst in zijn reactie zijn opvatting gegeven over de renteaftrek. De inspecteur had bij de behandeling van de verkregen informatie geen aanleiding gezien om op de opvatting van de dga te reageren.

In geschil bij Rechtbank Gelderland is de hoogte van de eigenwoningschuld en de in aftrek gebrachte rente. De rechtbank oordeelde dat de dga niet aannemelijk had gemaakt dat sprake was van een afspraak, toezegging of schending van gewekt vertrouwen. Het niet reageren door de inspecteur betekende niet dat de inspecteur het standpunt van de dga deelde. De inspecteur had voor de aanslagregeling slechts verzocht om bewijsstukken om de hoogte van de eigenwoningschuld en de in aftrek gebrachte rente te kunnen controleren. De inspecteur had geen aanleiding gezien en hoefde dat ook niet te zien om schriftelijk te reageren op het in de brief van de dga ingenomen standpunt voor wat betreft de renteaftrek. De dga had ook niet expliciet verzocht om een standpuntbepaling. De rechtbank honoreerde daarom het beroep op het vertrouwensbeginsel niet.

 

Wet: Art. 3.111 Wet IB 2001

Meer informatie: Rechtbank Gelderland 28 november 2017 (gepubliceerd op 30 november 2017), ECLI:NL:RBGEL:2017:6127

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2018 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.