Wijziging btw sportvrijstelling

woensdag 12 december 2018 Anne-Marie Noordenbos 734x gelezen

Per 1 januari 2019 geldt een verruiming van de btw-sportvrijstelling. Hiermee vallen meer diensten onder de vrijstelling, maar vervalt ook het recht op vooraftrek van btw. Daarom zijn voor gemeenten en sportinstellingen subsidies beschikbaar.

De sportvrijstelling moet worden verruimd omdat het Hof van Justitie van de Europese Unie  heeft beslist dat de sportvrijstelling in Nederland te beperkt wordt toegepast. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen in de Eerste Kamer treedt deze verruiming per 1 januari 2019 in werking.

De sportvrijstelling geldt dan niet alleen meer voor diensten die de sportinstelling verricht aan haar leden maar ook aan niet-leden. Instellingen die geen winst beogen en een sportaccommodatie ter beschikking stellen die onontbeerlijk is voor de sportbeoefening, gaan hiervoor onder de sportvrijstelling vallen. De definitie van het begrip 'winst beogen' wordt aangepast, zodat niet-commerciĆ«le instellingen onder de vrijstelling vallen. Het niet beogen van winst is niet langer meer verbonden aan een activiteit als zodanig maar aan de instelling als geheel.

Verplichting

Ondernemers die voldoen aan de wettelijke voorwaarden zijn verplicht om de sportvrijstelling toe te passen. Een voorbeeld van een dienst die nu niet, maar na inwerkingtreding van de wetgeving wel onder de vrijstelling valt, is een training die wordt gegeven door een voetbalvereniging aan een team waarvan de spelers geen lid van de vereniging zijn

 

Subsidies

Sportorganisaties kunnen subsidie aanvragen vanaf 2 januari 2019. De subsidie kan zowel voor meerjareninvesteringen worden aangevraagd als voor (eenmalig) onderhoud.

Stichtingen die alleen fondsen werven om daarmee een sportinstelling financieel te ondersteunen, vallen niet onder de sportvrijstelling of een andere vrijstelling.

Bij de wijziging van de sportvrijstelling is voorzien in overgangsrecht. Door dit overgangsrecht kan de sportstichting de btw in aftrek brengen die is begrepen in deze laatste termijnen die in 2019 verschuldigd zijn.

Meer informatie: Vragen en antwoorden over de wijziging van de btw-sportvrijstelling, 7 december 2018

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.