Wijziging Uitvoeringsbeschikking Omzetbelasting 1968 (modernisering KOR)

donderdag 16 mei 2019 Anne-Marie Noordenbos 568x gelezen

Per 1 januari 2020 verandert de huidige kleineondernemersregeling (KOR). Een wijziging van de Uitvoeringsbeschikking OB 1968 is noodzakelijk, omdat de te wijzigen of te laten vervallen bepalingen zien op de KOR zoals die geldt tot 1 januari 2020.

Met de modernisering van de KOR komt met ingang van 1 januari 2020 een facultatieve omzetgerelateerde vrijstelling in de plaats van een degressieve vermindering van verschuldigde btw. De nieuwe KOR heeft als doel een vereenvoudiging voor kleine ondernemers, ongeacht de rechtsvorm. Door de vereenvoudiging verminderen de administratieve lasten voor zowel de kleine ondernemers, als voor de Belastingdienst.

 

Winstmarge

Bij de onderhavige wijziging van de Uitvoeringsbeschikking OB 1968 wordt geregeld dat bij een sfeerovergang na het jaar van eerste gebruik, kleine ondernemers de in het jaar van aanschaf in aftrek gebrachte btw voor bepaalde aangekochte goederen, zoals zonnepanelen of een computer, niet herzien als het bedrag van de herziening in dat jaar minder is dan € 500. Daarnaast wordt geregeld dat een ondernemer die voor het bepalen van zijn belaste omzet (voor een deel) uitgaat van de winstmarge, ook voor de toepassing van de KOR kan uitgaan van de winstmarge. Dit betekent dat de omzetgrens voor deze ondernemers voor de toepassing van de KOR kan bestaan uit een maximale winstmarge van € 20.000.

 

Voor de termijn bij wederopzegging van de KOR is aangesloten bij de aanmeldingstermijn. Zo gaat ook voor de wederopzegging een meldtermijn van vier weken gelden. Net als bij de aanmelding voor de KOR, is de termijn bij wederopzegging gesteld om de melding administratief te verwerken.

De regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2020.

> Zie ook 'Nieuwe kleineondernemersregeling vanaf 2020'

Meer informatie: Wijziging uitvoeringsbeschikking OB 1968, Stcrt. 2019, 27636

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.