Woningovereenkomst kan veel problemen voorkomen

dinsdag 19 februari 2019 Michel Halters 838x gelezen

In een samenlevingsovereenkomst of in huwelijkse voorwaarden zijn vaak generieke bepalingen opgenomen. Bij verbreking van de samenleving ontstaan vaak discussies over de woning. In een woningovereenkomst kunnen gehuwde en ongehuwde samenlevers concrete afspraken over de woning vastleggen.

Als samenwoners met een woning niets hebben geregeld, geldt de wettelijke bepaling. Als zij gezamenlijk de woning aankopen, zijn zij ieder voor de onverdeelde helft eigenaar van die woning. Dat geldt ook voor de schuld. Ieder is draagplichtig voor de helft van de schuld van de woning. Koopt een van de partners een woning aan, dan is die partner eigenaar van de woning. Hij is dan in beginsel ook draagplichtig voor de schuld die hij voor die woning is aangegaan. In een samenlevingsovereenkomst of bij huwelijkse voorwaarden kunnen gehuwde of ongehuwde partners afspraken maken en eventueel afwijken van de wettelijke regeling. Voor gehuwden geldt voor kosten van de huishouding een wettelijke regeling, waardoor andere regels gelden dan voor samenwoners.

 

Discussies en rechtszaken

Kenmerkend voor een samenlevingsovereenkomst of huwelijkse voorwaarden is dat partners generieke afspraken maken over onder andere de afwikkeling van de gemeenschappelijke boedel bij het einde van de samenleving of huwelijk. In de praktijk blijkt dat na verbreking van de samenwoning voor de gezamenlijke woning die afspraken tot discussies en vaak tot rechtszaken leiden. Gehuwden en ongehuwde partners kunnen discussies achteraf vaak voorkomen door een woningovereenkomst te sluiten. Hierin kunnen de partners afspraken vastleggen over bijvoorbeeld de eigendomsverhoudingen. Wie krijgt de waardestijging? Hoe verhoudt de financiering zich tot de eigendom? Wie betaalt welk deel van de rentelasten. Belangrijk is ook de vergoeding die de partner krijgt als hij meer betaalt met eigen geld dan overeenkomt met de eigendomsverhouding. Belangrijk te realiseren is dat partners nooit alle afspraken waterdicht kunnen vastleggen. In een rechtszaak is altijd de kans aanwezig dat een rechter op grond van de redelijkheid en billijkheid de afspraken anders uitlegt dan de partners, of althans één van de partners, voor ogen stond.

 

Kijk hier naar een compilatie van de uitzending

Meer weten?

Een eigen woning, de financiering en waardestijging of waardedaling zijn vaak aanleiding tot discussies tussen de voormalige partners. Wilt u weten wat u precies kunt doen om die discussies tot een minimum te beperken? Kijk dan naar de focusuitzending ‘Samenlevingsvormen en financiering van de eigen woning’ op Tax Talks.

 

Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee?

> Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95!

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.