WOZ-beschikking is al aanwijzing voor waardestijging

woensdag 24 mei 2017 Remco Latour 611x gelezen

Als een B.V. niet in bezwaar gaat tegen een WOZ-beschikking waarin de gemeente de waarde van een onroerende zaak op een hoger bedrag vaststelt dan de jaren eerder overeengekomen waarde in het economische verkeer, moeten de B.V. en haar dga op de hoogte zijn van de waardestijging. Verkoopt de B.V. de onroerende zaak aan haar dga tegen de oude waarde in het economische verkeer, dan is dus sprake van een verkapte winstuitdeling.

Een B.V. had de eigendom van onroerende zaken die zij gebruikte als fabriek. Op 22 april 2002 verklaarde de inspecteur zich akkoord met een waarde in het economische verkeer van € 316.285. De B.V. verkocht op 30 december 2005 de onroerende zaken tegen deze waarde aan haar indirecte grootaandeelhouders. De Belastingdienst meende dat hier sprake was van een verkapte winstuitdeling, omdat het vastgoed in de loop van de tijd in waarde was gestegen. Een van de grootaandeelhouders stelde dat geen sprake van een verkapte winstuitdeling kon zijn, omdat zij zich niet bewust was geweest van de bevoordeling. De belastingrechter vond dat de vrouw gezien de marktontwikkelingen in de periode van april 2002 tot 30 december 2005 niet zo maar had mogen aannemen dat de waarde in het economische verkeer van de onroerende zaken gelijk was gebleven. Hof Den Haag voegde daar in hoger beroep aan toe dat de vrouw bovendien op de hoogte moest zijn van een waardestijging, omdat de WOZ-waarde per 1 januari 2005 al was vastgesteld op € 497.640. Deze WOZ-beschikking was definitief geworden omdat de B.V. geen bezwaarschrift had ingediend tegen de beschikking. Het hof oordeelde dat de partijen zich bewust moesten zijn geweest van de bevoordeling, zodat een verkapte winstuitdeling had plaatsgevonden. Wel vernietigde het hof de vergrijpboete die de fiscus de vrouw had opgelegd, omdat haar belastingadviseur de aangifte had ingediend. Eventuele opzet of grove schuld van de adviseur viel hier niet aan de grootaandeelhouder toe te rekenen.

 

Wet: artikel 4.12 Wet IB 2001

Meer informatie: Hof Den Haag 17 mei 2017 (gepubliceerd 23 mei 2017), ECLI:NL:GHDHA:2017:1451

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.