Zakenpartner slurpt niet per definitie alle fiscale winst op

donderdag 11 oktober 2018 Remco Latour 505x gelezen

In een zaak voor Hof Amsterdam stelde een Belgische man dat hij geen belastbare winst kon toerekenen aan zijn Nederlandse vaste inrichting in Nederland vanwege de zakelijke winstverdeling tussen hem en zijn zakenpartner. Het hof verwerpt dit standpunt.

De Belgische man verrichtte samen met een Nederlander werkzaamheden in een grensoverschrijdend samenwerkingsverband. De Nederlander trad bij het uitvoeren van de werkzaamheden in Nederland op als de vaste vertegenwoordiger van de Belg. Beiden waren een winstverdeling van 50%-50% overeengekomen. Het stond vast dat deze winstverdeling ‘at arm’s length’ was. Nu zijn Nederlandse vaste vertegenwoordiger een zakelijke vergoeding ontvangt, bedraagt volgens de Belgische man de winst die aan zijn vaste inrichting is toe te rekenen per definitie nihil.  Dit standpunt is volgens het hof onjuist. De activiteiten die de Nederlandse zakenpartner als vaste vertegenwoordiger voor de Belgische man heeft verricht, kunnen van grotere toegevoegde waarde zijn geweest dan de ‘at arm’s length’ vast te stellen vergoeding die aan de zakenpartner daarvoor als vertegenwoordiger toekomt. In dat geval moet men toch winst toerekenen aan de vaste inrichting van de Belgische man. Het hof verklaart daarom het beroep van de man maar gedeeltelijk gegrond.

 

Wet: art. 7.2 tweede lid, onderdeel a Wet IB 2001

Meer informatie: Gerechtshof Amsterdam 12 juli 2018 (gepubliceerd 10 oktober 2018), ECLI:NL:GHAMS:2018:2438

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.