Zelfstandigenaftrek alleen met urencriterium in te halen

donderdag 23 februari 2017 Remco Latour 1061x gelezen

Als een IB-ondernemer een opgebouwd bedrag aan niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek wil benutten, zal hij volgens Rechtbank Gelderland in het desbetreffende jaar moeten voldoen aan het urencriterium.
Een man wilde zijn niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek benutten in het jaar waarin hij zijn onderneming had gestaakt. De Belastingdienst had dit volgens de rechtbank terecht geweigerd, omdat de man in het stakingsjaar niet had voldaan aan het urencriterium. De niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek, aldus de rechtbank. Deze verhoging is alleen te realiseren in een jaar waarin recht bestaat op zelfstandigenaftrek. De ondernemer deed nog een beroep op het gelijkheidsbeginsel in combinatie met het besluit van de staatssecretaris van Financiën van 14 januari 2016, nr. BLKB 2016/66. In dit besluit keurt de staatssecretaris goed dat de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek wordt verrekend als de staking het gevolg is van het overlijden van de ondernemer. De rechtbank vond niet dat hier sprake was van gelijke gevallen. De man had zelf gekozen voor het staken van zijn onderneming, terwijl een ondernemer deze keus niet heeft als hij komt te overlijden.

 

Wet: artikel 3.76 Wet IB 2001

Meer informatie: Rechtbank Gelderland 20 februari 2017 (gepubliceerd 21 februari 2017), ECLI:NL:RBGEL:2017:862

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.