Zonnebrand en tandpasta toch geneesmiddel; 6%-tarief btw

maandag 14 november 2016 Jelle Berghuis 1560x gelezen

Zonnebrandmiddelen met UVA/UVB-filter en fluoridehoudende tandpasta’s zijn geneesmiddelen en vallen onder het 6% btw-tarief, zo oordeelt de Hoge Raad. Eerder hadden de lagere rechters de conclusie getrokken dat er niet aan het aandieningscriterium was voldaan, omdat ‘niet iedere gezondheidgerelateerde aanprijzing een geneeskundige/medische aanprijzing is’.

Voor de definitie van het begrip geneesmiddel voor de omzetbelasting is door de wetgever aangesloten bij de Geneesmiddelenweg (GMW). Volgens de GMW kan een product een geneesmiddel zijn door zijn presentatie (aandieningscriterium) en/of door zijn werking (toedieningscriterium). Bij het aandieningscriterium gaat het erom of bij de presentatie van het product een werking wordt geclaimd met betrekking tot het behandelen of voorkomen van ziekten. Rechtbank Noord-Holland en Hof Amsterdam oordeelden dat hier door een aanbieder van zonnebrandmiddelen en tandpasta’s niet aan voldaan was, omdat het profylactische karakter van de producten de doorslag gaf, niet de geneeskrachtige werking.

 

Ruime uitleg aandieningscriterium

De Hoge Raad gaat hier tegenin en verwijst daarbij naar de zaak Commissie/Duitsland, C-319/05 van het Europese Hof. Daaruit blijkt dat het aandieningscriterium ruim moet worden uitgelegd. Hieraan wordt ook voldaan als een product uitdrukkelijk als hebbende therapeutische of profylactische werking wordt aangeduid of aanbevolen. De Hoge Raad geeft hiervoor ook productspecifieke indicatoren: 'Met betrekking tot de zonnebrandmiddelen zal de consument deze vermeldingen opvatten als dat zij een UVA- en UVB-filter bevatten waarmee het verbranden van de huid door zonnestraling kan worden voorkomen. Met betrekking tot de tandpasta’s zal de consument deze vermeldingen opvatten als dat zij bestanddelen bevatten, waaronder natriumfluoride, die gaatjes in tanden en kiezen voorkomen en beschermen tegen tandbederf, alsmede bijdragen aan de genezing van geïrriteerd tandvlees.' De zonnebrandmiddelen en de tandpasta’s zijn derhalve – mits voldaan aan het aandieningscriterium - geneesmiddelen in de zin van post a.6 van Tabel I van de Wet op de Omzetbelasting waarvoor het 6%-tarief geldt.

 

Wet: artikel 9, tweede lid, onderdeel a en tabel I, onderdeel a sub 6 OB 1968

Meer informatie: Hoge Raad, 11 november 2016, ECLI:NL:HR:2016:2560

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.