Zorgverlening in natura is geen winst uit onderneming

vrijdag 2 mei 2014 Justin van Gelder 385x gelezen

Een verpleegkundige die naast haar werkzaamheden in loondienst zorgprestaties verricht, is geen zelfstandig ondernemer. Het feit dat de verpleegkundige als zzp'er stond ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en verschillende opdrachtgevers had, deed daar niets aan af.

In deze zaak ging het om een vrouw die naast een dienstverband als psychiatrisch verpleegkundige werkzaam was als zorgverlener, waarvoor zij stond ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Een bemiddelingsbureau hielp haar bij het vinden van werk. De inspecteur had het (zorgverlenings-)inkomen van de vrouw in eerste instantie aangemerkt als winst uit onderneming. De inspecteur herzag een maand later echter zijn standpunt en merkte de voordelen aan als loon uit dienstbetrekking. Het geschil spitste zich toe op de vraag of sprake was van winst uit onderneming of loon uit dienstbetrekking.

 

Rechtbank Noord-Nederland constateerde dat de vrouw niet deelnam aan een pilot, waarbij zzp'ers voor het leveren van AWBZ-zorg in natura onder voorwaarden rechtstreeks een contract afsloten met een zorgkantoor. Hierdoor was volgens de rechtbank slechts de onderlinge verhouding tussen de vrouw en het zorgkantoor relevant. De rechter oordeelde vervolgens dat ze geen ondernemer was, doordat zij onvoldoende ondernemersrisico liep en bovendien (te) afhankelijk van het zorgkantoor was. De rechtbank volgde uiteindelijk de inspecteur en verklaarde het beroep van de vrouw ongegrond.

 

 

Wet: artikel 3.4 Wet IB 2001 en artikel 7:610 BW

Meer informatie: Rechtbank Noord-Nederland, 29 april 2014 (gepubliceerd op 30 april 2014), ECLI:NL:RBNNE:2014:2168

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.