NOB: fiscaal overgangsrecht Brexit erg kort

vrijdag 15 maart 2019 Anne-Marie Noordenbos 222x gelezen

De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs ziet graag nog een verduidelijking van het fiscale overgangsrecht bij een Brexit. Dit blijkt uit een commentaar op het Conceptbeleidsbesluit inzake fiscaal overgangsrecht in geval van een terugtrekking van het VK uit de EU zonder terugtrekkingsovereenkomst.

De Orde waardeert het zeer dat de staatssecretaris door middel van het Besluit de belangrijkste fiscale gevolgen van een ‘no deal Brexit’ probeert te verzachten. De Orde steunt ook het uitgangspunt van het Besluit, te weten gedurende een beperkte overgangstermijn de fiscale wet- en regelgeving toepassen alsof er geen Brexit heeft plaatsgevonden. Desalniettemin heeft de Orde een aantal vragen en opmerkingen ten aanzien van enkele specifieke aspecten van de voorgestelde overgangsregeling.

De Orde maakt de kanttekening dat de duur van de overgangsperiode kort is. Een dergelijk korte termijn doet geen recht aan de strekking van de overgangsregeling.

Wet VPb

De Orde vraagt om een bevestiging dat de overgangsregeling geen belemmering vormt als er een reorganisatie plaatsvindt om een onderneming Brexit-proof te maken.

Verder stelt de Orde een verduidelijking op prijs over de conserverende aanslag voor pensioenregelingen, levensverzekeringen en aanmerkelijkbelangaandelen.

Dividendbelasting

Het VK en Nederland hebben een verdrag over het voorkomen van dubbele heffing van dividendbelasting gesloten. De Orde zou graag een aanvulling over dit punt in het overgangsrecht zien.

Tenslotte vraagt de Orde zich af wat de status is van een in 2005 gesloten verdrag tussen het VK en Nederland over sociale zekerheid.

Meer informatie: NOB-reactie op het concept Besluit overgangsregeling no deal Brexit, 14 maart 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.