NOB noemt alternatieven voor dubbele heffing wetsvoorstel excessief lenen

donderdag 18 april 2019 Anne-Marie Noordenbos 378x gelezen

De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs vindt het gemis van een algemene anticumulatieregeling bij de Wet excessief lenen bij de eigen vennootschap een ernstig en principieel gebrek. De Orde geeft drie alternatieven om de meervoudig dubbele heffing te voorkomen.

Alternatief 1: verhoging verkrijgingsprijs

Een alternatief zou kunnen zijn om de verkrijgingsprijs te verhogen met het fictieve reguliere voordeel dat in aanmerking is genomen. Deze verkrijgingsprijs kan worden benut op een later moment.

Alternatief 2: negatief fictief regulier voordeel bij aflossing excessieve lening

Indien een excessieve lening wordt afgelost ter zake waarvan een fictief regulier voordeel in aanmerking is genomen, eindigt het uitstel van aanmerkelijkbelangheffing via het excessief lenen bij de eigen vennootschap. Het past naar mening van de Orde dan om de gevolgen van het excessief lenen ‘terug te draaien’ via een negatief (fictief) regulier voordeel en het verlagen van de maximumschuldendrempel.

Alternatief 3: Tax credit

Een belastingplichtige krijgt een tax credit voor de daadwerkelijk verschuldigde inkomstenbelasting die verschuldigd is als gevolg van een fictief regulier voordeel wegens excessief lenen bij de eigen vennootschap. Deze tax credit kan worden benut bij alle andere aanmerkelijkbelangvoordelen in de toekomst, met uitzondering van aanmerkelijkbelangvoordelen die ontstaan wegens excessief lenen van de eigen vennootschap.

Meer informatie: NOB, 17 april 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.