RB: Belastingplan 2020 teleurstellend

dinsdag 8 oktober 2019 Michel Halters 180x gelezen

Het Register Belastingadviseurs is van oordeel dat het kabinet in het Belastingplan 2020 geen grote keuzes maakt. De praktijk wacht al langer op grotere maatregelen, zoals de rekening-courantmaatregel en aanpassing van box 3. Het wetsvoorstel van de rekening-courantmaatregel komt pas in het vierde kwartaal en de brief van 6 september 2019 over de aanpassingen van box 3 heeft geen formele status.

Op zich is het Register Belastingadviseurs (RB) blij met de forse lastenverlichting voor de middeninkomens. De MKB-praktijk is echter niet blij met de forse verlaging van de zelfstandigenaftrek. Het MKB lijkt door deze verlaging de lastenverlichting te betalen. Dit past niet bij het stimuleren van ondernemerschap en het RB vindt dat het kabinet de voorgestelde verlaging van de zelfstandigenaftrek moet heroverwegen.

 

Verruiming WKR gaat niet ver genoeg

Het RB is blij met de verruiming van de vrije ruimte in het kader van de werkkostenregeling per 1 januari 2020, waardoor werkgevers ongeveer € 2.000 meer onbelast kunnen vergoeden aan werknemers. Teleurstellend is echter het ontbreken van een maatregel om het niet meer verplicht stellen van het aanwijzen van vergoedingen en verstrekkingen die gericht zijn vrijgesteld als eindheffingsloon.

 

Geen overgangsrecht bij invoering STAP-budget

Tot slot vindt het RB dat het kabinet overgangsrecht moet invoeren om de afschaffing van de aftrek van scholingsuitgaven en de invoering van de Subsidieregeling STAP-budget goed te laten verlopen. De inwerkingtreding van de Subsidieregeling STAP-budget per 1 januari 2020 lijkt niet haalbaar. Daarom kunnen belanghebbenden in 2020 nog gebruikmaken van de aftrek scholingsuitgaven, maar er is geen overgangsrecht voor met name kostbare opleidingen, die meer dan € 1.000 per jaar kosten, het maximale bedrag dat een belanghebbende als subsidie kan krijgen.

Meer informatie: RB, 4 oktober 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.