RB: wetsvoorstel ATAD 2 onwerkbaar voor praktijk

maandag 9 september 2019 Anne-Marie Noordenbos 471x gelezen

Het Register Belastingadviseurs (RB) vindt dat het wetsvoorstel ATAD 2 de praktijk opzadelt met een onwerkbare situatie.

Volgens Sylvester Schenk, directeur fiscale zaken van het RB zijn veel regels wel erg lastig voor de praktijk, die straks veel toetsen moet uitvoeren om een juiste aangifte te kunnen indienen. Een goede toelichting over de doelmatigheid van die onwerkbare situatie ontbreekt helaas, aldus Schenk. Adjay Pahladsingh geeft aan dat enkele van de voorgestelde regels het mkb nauwelijks raken. Maar situaties met vaste inrichtingen komen in de praktijk wél vaker voor. De onderzoeksplicht waar de mkb-praktijk straks mee wordt geconfronteerd, zorgt voor een aanzienlijke toename van administratieve lasten. 

Bewijslastverdeling

Wat ook opvalt is dat de bewijslastverdeling omgedraaid lijkt te worden. De belastingplichtige moet in de administratie gegevens opnemen waaruit blijkt of de maatregelen tegen hybride mismatches van toepassing zijn. Dat strookt niet met de bestaande regels omtrent de bewijslastverdeling, waar belastingplichtigen de bewijslast hebben voor het bestaan van kosten die zij in aftrek brengen en de Belastingdienst voor beperkingen c.q. uitsluitingen. De positie van de Belastingdienst wordt hierdoor, ten koste van de positie van de praktijk, versterkt, aldus het RB.

Meer weten?

Vrijdag 1 november 2019 verzorgen prof. Arco Bobeldijk en dr. Arthur Hofman de Masterclass concernfinanciering en ATAD 1 en 2. > Informatie en aanmelden

Meer informatie: RB, 6 september 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.