Betaling alimentatie aan ex-partner niet aftrekbaar

vrijdag 13 oktober 2017 Michel Halters 811x gelezen

Is volgens een buitenlands vonnis iemand een bedrag verschuldigd aan zijn ex-echtgenote voor de financiële rechten van de kinderen, zoals kinderalimentatie, verzorgingsvergoeding en woonkostenvergoeding? Dan zijn deze bedragen niet aftrekbaar als partneralimentatie.

Een man woonde in 2006 in Marokko, was gehuwd en had twee kinderen. In dat jaar sprak de Marokkaanse rechter de echtscheiding uit. De ex-echtgenote claimde een financiële vergoeding voor verzorging en woonkostenvergoeding voor de kinderen. In 2012 woonde de man in Nederland en waren er diverse rechterlijke uitspraken geweest in Marokko en was de man veroordeeld tot betaling van bedragen 2012. Uiteindelijk was nog in geschil of omgerekend € 216,80 in fiscaal kwalificeerde als partneralimentatie. Hof Amsterdam onderzocht het karakter van de betaling. De betaling had betrekking op financiële rechten van de kinderen, zoals kinderalimentatie, verzorgingsvergoeding en woonkostenvergoeding.

Uit de uitspraak van het Gerechtshof Tétouan (Marokko) bleek niet dat de vergoeding betrekking had op verplichtingen aan de gewezen echtgenote. Dat de betaling van de hiervoor genoemde vergoedingen had plaatsgevonden aan de ex-echtgenote maakte niet dat deze financiële rechten kwalificeerden als partneralimentatie. Ambtshalve onderzocht het hof nog of de betaling van € 216,80 aftrekbaar was als kosten voor levensonderhoud van kinderen jonger dan 21 jaar. Het hof leidde uit de stukken van de Marokkaanse rechtbank en hof af dat de man geen verzorgingsvergoeding meer was verschuldigd voor de kinderen, omdat die ouder waren dan 18 jaar. Bovendien had het in 2012 betaalde bedrag volgens het Gerechtshof in Tétouan betrekking op de periode 1 mei 2007 tot en met 30 september 2011. Het hof handhaafde de aanslag inkomstenbelasting 2012.

 

Wet: artikelen 6.3 en 6.13 Wet IB 2001 (wettekst 2012)

Meer informatie: Hof Amsterdam 27 juli 2017 (gepubliceerd 11 oktober 2017), ECLI:NL:GHAMS:2017:4114

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2017 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.