Kamervragen Taxence-bericht over vaststellingsovereenkomst

donderdag 12 juli 2018 Michel Halters 373x gelezen

In de focusuitzending van Tax Talks van week 23 gaat Dick Barmentlo uitgebreid in op de vaststellingsovereenkomst met de fiscus. Hierover verscheen een artikel op Taxence, 'Tips & Tricks bij een vaststellingsovereenkomst met de fiscus’. Naar aanleiding van dit artikel zijn Kamervragen gesteld.

De staatssecretaris heeft op 25 juni 2018 antwoorden gegeven op door het Tweede Kamerlid Renske Leijten gestelde vragen. 

Beide partijen binden

De staatssecretaris deelt de mening dat vaststellingsovereenkomsten nuttig kunnen zijn voor zowel de belastingplichtige als voor de Belastingdienst. De staatssecretaris is tevens verheugd te lezen dat belastingadviseurs wijzen op de bepalingen van het Besluit fiscaal bestuursrecht. In de praktijk komt het voor dat in een vaststellingsovereenkomst de bepaling ontbreekt dat de belastingplichtige geen gebruik zal maken van zijn recht op bezwaar. In beginsel is het beleid hierover duidelijk. De staatssecretaris keurt het niet goed dat de bepaling niet wordt opgenomen, maar hij kan niet garanderen dat deze bepaling in 100% van de vaststellingsovereenkomsten is opgenomen. De bepaling moet echter worden opgenomen omdat een vaststellingsovereenkomst er toe dient beide partijen te binden. Daarom kan hetgeen overeengekomen is in een vaststellingsovereenkomst niet meer ter toetsing aan de rechter worden voorgelegd.

Op de vraag of het zinvol is om de maximale looptijd van een vaststellingsovereenkomst vast te leggen, heeft de staatssecretaris geantwoord dat hij dit een goede suggestie vindt. Hij gaat dit meenemen in de herziening van de rulingpraktijk.

 

Wet: art. 7:900 BW

Besluit: Besluit Fiscaal Bestuursrecht

 

Meer informatie?

Bent u nog geen abonnee op Tax Talks en wilt u de hele uitzending bekijken? Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 49!

 

Zie ook: Tips en tricks bij een vaststellingsovereenkomst met de fiscus 

Meer informatie: Antwoord op vragen van het lid Leijten over het bericht Tips & tricks bij een vaststellingsovereenkomst met fiscus'

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2018 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.