Wat zijn alternatieven na einde pensioenopbouw bij de B.V.?

Download kosteloos overzicht 'Voorzien in dga-pensioen'

donderdag 12 juli 2018 Michel Halters 1295x gelezen

Nu de dga niet langer pensioen bij zijn B.V. kan opbouwen, komt hij voor de vraag te staan of hij nog aanvullende maatregelen moet treffen om zijn gewenste pensioen te kunnen bereiken.

Vorig jaar stond volledig in het teken van uitfasering van het pensioen in eigen beheer. Met het afstoffen en omvormen van de dossiers omtrent oudedagsvoorziening, zijn er vele vragen naar boven gekomen over het dga-pensioen. Allereerst ligt er de focus op de gevallen waarin het pensioen in eigen beheer nog afgewikkeld moet worden. Hoe kan dit alsnog worden vormgegeven en in welk jaar kan dit het beste plaatsvinden? Daarnaast moet er gekeken worden naar de nieuwe situatie. Hoe wordt in de toekomst de opbouw van vermogen voor de oude dag geregeld?

 

Spaar- of beleggingsrekening

Uw cliënt kan nu bijvoorbeeld vermogen opbouwen op een spaar- of beleggingsrekening. Dat biedt diverse voordelen. Een spaar- of beleggingsrekening kent een ruime beleggingsvrijheid. De afgesproken rente wordt ook daadwerkelijk uitbetaald en bij overlijden komt het gespaarde vermogen toe aan de nabestaanden.

Nadelen zijn er echter ook. Er is geen lang leven risico gedekt, de dga krijgt wat hij heeft gespaard en de inleg is niet aftrekbaar en uiteindelijk belast in box 3 (vermogens)heffing. Er is ook geen dekking voor arbeidsongeschiktheid of overlijden mogelijk.

 

Lijfrenteproduct

Uw cliënt kan ook besluiten om een lijfrenteproduct aan te schaffen. Enkele voordelen daarvan zijn dat hij het lang leven risico kan afdekken, uitkering voortduurt tot overlijden (lijfrenteverzekering) of 20 jaar duurt (banksparen). De inleg is onder voorwaarden aftrekbaar tegen maximaal 51,95% (2018). Dekking is mogelijk bij arbeidsongeschiktheid of overlijden en er geldt een vrijstelling van vermogensrendementsheffing (box 3) en mogelijkheid tot afkoop bij emigratie of arbeidsongeschiktheid.

Aan een lijfrenteproduct zitten ook nadelen. Aftrek van de inleg is alleen mogelijk bij een ‘pensioentekort’. Bij inkomens boven de € 105.075 is geen ruimte meer om de inleg in aftrek te brengen. Voorts rekenen verzekeringsmaatschappijen hoge kosten en bestaat de kans dat opgebouwd kapitaal toekomt aan de verzekeraar bij vroegtijdig overlijden.

 

Naast sparen of een lijfrente zijn er nog tal van mogelijkheden voor uw cliënt om extra vermogen voor de oude dag op te bouwen. Het overzicht ‘voorzien in dga-pensioen’, geeft inzicht in de mogelijkheden. De beschreven voor- en nadelen zorgen ervoor dat u de juiste afweging kunt maken voor en met uw cliënt. 

 

Gratis download

U kunt nu het overzicht ‘Voorzien in dga-pensioen’ gratis downloaden.

 

 

Wet: art. 19a en 19b (tekst per 31 december 2016) en 38n, 38o, 38p en 38q Wet LB 1964

 

Toolkit dga-pensioen 2018

Dit overzicht is onderdeel van de toolkit dga-pensioen 2018 die de tools en documentatie bevat om uw cliënt praktijkgericht te kunnen adviseren over dit complexe thema. > Meer informatie en bestellen

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2018 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.