Het eiland Binnenhof drijft verder de Noordzee op

donderdag 25 juni 2015 Rien Vink 313x gelezen

Vandaag tijd gemaakt om me te verdiepen in de Nota naar aanleiding van het nader verslag bij de Wijziging van enkele belastingwetten en enkele andere wetten ten behoeve van het afschaffen van de Verklaring arbeidsrelatie (Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties). Na het lezen hiervan krijg ik toch steeds meer het idee dat veel wetgeving niet meer is dan een nieuw jasje.

Standaardovereenkomsten

Door de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) te vervangen, tracht de wetgever de verantwoordelijkheden tussen opdrachtnemer en opdrachtgever beter in balans te brengen en de handhaving door de Belastingdienst te verbeteren. Nadat de Beschikking geen loonheffingen (BGL) niet haalbaar bleek, is de wetgever met het voorstel Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) gekomen. Dit laatste voorstel houdt kort in dat je de overeenkomst tussen opdrachtgever en opdrachtnemer vooraf aan de Belastingdienst kunt voorleggen en dat de Belastingdienst dan een oordeel geeft over deze overeenkomst. Er zullen ook standaardovereenkomsten worden gepubliceerd. Zo’n vooraf beoordeelde overeenkomst geeft opdrachtgever en opdrachtnemer zekerheid omtrent de relatie: dienstbetrekking of ondernemerschap.

 

De VAR geeft (gaf) ook zekerheid vooraf als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Een van die voorwaarden is dat de werkzaamheden die op de VAR vermeld staan ook nauw met de werkelijk uitgevoerde werkzaamheden overeen stemmen. In de praktijk bleken opdrachtgevers echter vaak niet naar die vermelde werkzaamheden te kijken. Ook kwam het voor dat tijdens de opdracht de werkzaamheden wijzigden en dat daardoor de op de VAR vermelde werkzaamheden niet meer overeenstemden. Dan was er sprake van een ongeldige VAR en ontbrak dus de zekerheid. De opdrachtgever werd inhoudingsplichtige.

 

Bij de DBA zullen opdrachtgever en opdrachtnemer een (standaard)overeenkomst sluiten die door de Belastingdienst is goedgekeurd. Dat geeft zekerheid vooraf, tenzij in werkelijkheid niet conform die overeengekomen bepalingen wordt gewerkt. Of als gedurende de opdracht de werkelijkheid gaat afwijken van de overeenkomst. Dan vervalt de zekerheid. Zoals bij de VAR.

 

Fiscale kwalificatie

In de nota naar aanleiding van het nader verslag gaat de staatssecretaris daarop in. Volgens de staatssecretaris zorgt de wijziging er voor dat de opdrachtgever zich ook verantwoordelijk gaat voelen voor de fiscale kwalificatie van de arbeidsrelatie. En omdat de opdrachtgever belang krijgt bij een juiste fiscale kwalificatie van de arbeidsverhouding, zal hij er zorg voor dragen dat de juiste fiscale gevolgen aan de arbeidsverhouding worden verbonden. Maar waarom zou die opdrachtgever nu opeens meer verantwoordelijkheid voelen dan bij de VAR? Blijft het probleem niet gewoon hetzelfde maar noemen we het anders?

 

Meewerken

Bijzonder is dat diverse belangengroeperingen meegewerkt hebben aan deze wijziging. Hebben zij niet op zitten letten of is het niet duidelijk dat de gewenste zekerheid alleen bestaat als er ook wordt gewerkt conform de bepalingen uit de (standaard)overeenkomst? Zouden we uiteindelijk niet hetzelfde kunnen bereiken door de bestaande VAR aan te passen? Politici zijn ver afgedreven van de werkelijkheid, of ben ik erg cynisch?

 

Rien Vink is sinds 2010 werkzaam als zelfstandig adviseur op het gebied van loonheffingen. Meer informatie over Rien Vink Loonheffingen vindt u op www.rienvinkloonheffingen.nl.  

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.