Kent u de Paarse Krokodil nog? deel 2: Horizontaal toezicht

woensdag 13 juni 2012 Frank Zeinstra 276x gelezen

De Paarse Krokodil staat voor doorgeslagen regelzucht en tegelijkertijd is dit bijtgrage beest het synoniem geworden van de strijd tégen administratieve lasten. In mijn vorige column heb ik al beschreven hoe SBR (Standaard BedrijfsRapportage) ervoor zorgt, dat de aanlevering van diverse rapporten veel eenvoudiger wordt. Deze keer in deel twee een ander fenomeen: Horizontaal Toezicht.

Horizontaal Toezicht

‘Toezicht, wat moet ík daarmee,’ zult u denken. Toezicht is immers iets voor grote organisaties en als we het nieuws zoal volgen, valt daar wel het één en ander op aan te merken. Klopt, toezicht is de laatste tijd een populair woord geworden. Veelal vanwege de roep om méér toezicht. Maar toezicht betekent: meer regel waar men zich aan moet houden. Wat moet de Paarse Krokodil hier dan mee, die wil de regelzucht toch juist beperken?

Bij Horizontaal Toezicht (HT) hebben we het over een andere vorm van toezicht. Toezicht is misschien wel niet de juiste benaming. Het gaat meer over praktische werkafspraken. HT is een afspraak die u als ondernemer maakt met de Belastingdienst over hoe om te gaan met de fiscale regels. Iedere Nederlander en dus ook iedere ondernemer moet zich aan de wettelijke fiscale regels houden. Deze hoofdregel is niets nieuws. Maar in de praktijk zijn de regels niet altijd zo eenduidig. Er bestaat regelmatig verschil van mening over de toepassing van de vele (fiscale) regels.

‘Agree to disagree’

Bij HT geldt ‘Agree to disagree’ als belangrijk uitgangspunt. Het is toegestaan om op punten van mening te verschillen met de Belastingdienst. Bij HT betekent dit in de praktijk, dat je tijdig en vooraf meldt bij de belastinginspecteur dat er mogelijk een discussie ligt over de interpretatie van bepaalde regels. In het verleden was dat anders. Door het indienen van de aangifte maakte je je standpunt kenbaar. Bij een belastingcontrole werd duidelijk of de inspecteur het daar mee eens kon zijn. Zo niet, dan volgde er een discussie en mogelijk een correctie. Onder HT werkt het andersom, u en uw adviseur houden zich aan de wet en bij mogelijke verschillen van inzicht meldt u of uw adviseur dat vooraf. Soms wordt er daarna direct een overeenstemming bereikt over hoe u in uw situatie de regels moet toepassen. Maar om je gelijk te halen is altijd nog – net als voorheen – de gang naar de rechter een optie.

Vindt de Paarse Krokodil HT fijn?

Ja, de Paarse Krokodil is blij met HT. Het bespaart u tijd en geld, doordat controles niet meer achteraf plaatsvinden. Als ondernemer heeft u zekerheid over uw fiscale positie en naheffingen behoren tot het verleden. Belastingaangiften worden snel afgewikkeld en aanslagen worden sneller opgelegd of terugbetaald. Tegelijkertijd zegt HT iets over u als ondernemer en over uw bedrijf, want alleen bedrijven die aan een hoge kwaliteitsnorm voldoen, mogen aan HT meedoen. Dit geldt zowel voor ondernemingen als de accountants en belastingadviseurs die deze ondernemingen bedienen. En dat beperkt zich niet alleen tot de beeldvorming richting fiscus. Nee, ook de beeldvorming bij afnemers en financiers wordt positief beïnvloed wanneer u met de Belastingdienst een convenant overeenkomt om HT toe te passen. Iedereen doet graag zaken met betrouwbare partners die hun zaakjes op orde hebben en gericht zijn op continuïteit.

Op enig moment zal er een tweedeling ontstaan: bedrijven die onder HT vallen en daarmee hun betrouwbaarheid profileren en bedrijven die dit kwaliteitspredicaat ontberen. Is uw bedrijf HT-fähig? Dan kunt u profiteren van lagere (controle-)kosten, krijgt u sneller en eenvoudiger een financiering en bent u aantrekkelijk voor hun klanten. En bedrijven die hun zaakjes niet op orde hebben en die niet onder HT vallen? Die worden intensiever gecontroleerd en ondervinden strenger toezicht van fiscus, bank en afnemer. Zo komt het voordeel terecht daar waar het hoort en heeft de Paarse Krokodil een goede dag.

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.