Nationaal Congres Familiebedrijven

donderdag 8 november 2018 17x gelezen

De 4e editie van het Nationaal Congres Familiebedrijven zal plaatsvinden op vrijdag 5 april 2019.

Hoe kunt u als adviseur het familiebedrijf op een succesvolle manier bijstaan? Familiebedrijven onderscheiden zich van niet-familiebedrijven door de interactie tussen het bedrijfs-, eigendoms- en familiesysteem. Zij beschikken over een bijzondere vorm van ondernemerschap; een vorm die vaak uitsluitend wordt begrepen door mensen afkomstig uit en opgegroeid in een familiebedrijf. Een grote uitdaging voor u als adviseur om het familiebedrijf op een succesvolle manier bij te staan. Tijdens het Nationaal Congres Familiebedrijven gaan specialisten in op de uitdagingen en kansen bij advisering over het familiebedrijf. U doet de nodige technische kennis op en leert dit toe te passen op de specifieke situatie van het familiebedrijf.

Datum

5 april 2019

Locatie

Landgoed Zonheuvel Doorn

Organisatie

Sdu Licent Academy

Thema: ‘Van eenmalig advies naar een generatie overschrijdende relatie’ - Hoe bouw ik als adviseur aan een langetermijnrelatie met het familiebedrijf? 

 

Programma

Dagvoorzitter: drs. Niels Govers

10:00 - 10:30 
Ontvangst

10:30 - 11:00
Keynote - drs. Hans Biesheuvel

11:00 - 12:00
Verbinding in (fiscale) advisering aan familiebedrijven deel 1 -  mr. Mitra Tydeman en mr. Pjotr Anthoni 

Bij het adviseren aan familiebedrijven zijn er diverse adviesmomenten waarop je persoonlijke verbinding kunt maken met de familie en jezelf als vertrouwde adviseur kunt 'verankeren'. Bedrijfsopvolging is zo een adviesmoment. Dat is namelijk een ingrijpende operatie waar veel informatie over zowel het bedrijf als de familie omhoog komt. Als je dat intensieve traject samen met de familie doorgaat, dan kom je nader tot elkaar en kom je over en weer veel over elkaar te weten. Andere belangrijke adviesmomenten betreffen bijvoorbeeld privacybescherming, family governance en familieraad, het oprichten van een familiestichting en een gezamenlijk beleggingsvehikel (VBI). Mitra Tydeman en Pjotr Anthoni zoomen o.a. met u in op een aantal praktijkvoorbeelden.

12:00 - 13:00
Lunchpauze

13:00 - 14:00
Verbinding in (fiscale) advisering aan familiebedrijven deel 2 - prof. mr. Inge van Vijfeijken 
Inge van Vijfeijken geeft een vervolg aan de bijdrage van Mitra Tydeman en Pjotr Anthoni en zal hierbij o.a. het theoretische fiscale kader behandelen.  

14:00 - 15:00
drs. Paul Hofstede 

15:00 - 15:15
Pauze

15:15 - 16:15
Hoe lever je als adviseur een bijdrage aan het familiebedrijf? - prof. dr. Roberto Flören
Het succes van de Nederlandse familiebedrijven is ondertussen steeds beter bekend. Met als gevolg dat niet alleen de waardering voor deze bedrijven toeneemt, maar ook het gegeven dat steeds meer adviseurs zich richten op deze doelgroep. Als adviseur familiebedrijven wordt het dan ook steeds lastiger om jezelf te onderscheiden. De uitdaging is om naast de ontwikkeling van specifieke dienstverlening voor familiebedrijven ook te komen tot een langdurige adviesrelatie met de bedrijfsfamilie. Een belangrijke denkrichting hierbij is om als adviseur een bijdrage te leveren zodat familiebedrijven hun luiken openen richting “externe pottenkijkers” zoals adviseurs, externe financiers, RvA’s en RvC’s en niet-familieleden in het management. Tevens kan het voor veel familiebedrijven nuttig zijn om zich meer te profileren als familiebedrijf. Roberto Flören  zal tijdens zijn presentatie tevens ingegaan op recente familiebedrijven-onderzoeken van Nyenrode over goed bestuur, marketing en innovatie in het familiebedrijf. 

16:15 - 16:45
Interview met familie Helden van het familiebedrijf Thielco - drs. Ernst Groenteman
Hoe zorgt een familiebedrijf dat de familie met elkaar in gesprek is? Hoe zien de verschillende familieleden de toekomst van het familiebedrijf? Wat zijn de familie- en bedrijfswaarden? Hoe kijkt de nieuwe generatie tegen het bedrijf aan? Wanneer kan je werken bij het familiebedrijf? Hoe regel je de familie- en bedrijfs Governance? Wat is een familiestatuut en hoe maak je dat levend? Deze onderwerpen zullen aan bod komen in het interview dat EY partner en leider van de Familiebedrijvenpraktijk Ernst Groenteman zal houden met de familie Heldens van Thielco en EY familiebedrijvenadviseur Machiel Gosschalk.

16:45 
Afsluiting en borrel 

 

Praktische informatie

Vrijdag 5 april 2019
10:30 - 17:30 uur
Landgoed Zonheuvel Doorn

€ 295

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.