Nieuwe compensatieregeling voor in Duitsland werkende grensarbeiders

woensdag 28 oktober 2015 Gerjo Berentschot 1596x gelezen

Per 1 januari 2016 treedt eindelijk het nieuwe belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland in werking. In het nieuwe verdrag is onder andere een compensatieregeling opgenomen voor inwoners van Nederland met arbeidsinkomen uit Duitsland. In dit blog ga ik nader in op deze nieuwe compensatieregeling en besteed ik kort aandacht aan de versoepelde toekenning tot het zogenaamde 'Splittingverfahren'.

De compensatieregeling geldt voor in Nederland wonende en in Duitsland werkzame grensarbeiders. Behoor je tot deze groep? Dan kun je bepaalde aftrekposten (hypotheekrenteaftrek en persoonsgebonden aftrek) op dit moment niet te gelde maken omdat je arbeidsinkomen niet in Nederland maar in Duitsland wordt belast. Als je een partner hebt met voldoende Nederlands inkomen, kun je de aftrekpost mogelijk alsnog effectueren door deze toe te rekenen aan je partner.

 

In sommige situaties is aftrek geheel of gedeeltelijk niet mogelijk. Tot nu toe kon je de niet benutte aftrekpost dan onderbrengen in de zogenaamde stallingsregeling. Het gestalde bedrag kun je dan alsnog te gelde maken zodra je in Nederland voldoende inkomen geniet. Dat kan echter soms jaren duren.

 

De nieuwe compensatieregeling beoogt gelijkheid met “je buren” te bewerkstelligen. Je krijgt daarom compensatie als je meer belasting betaalt dan wanneer je in Nederland zou werken. Het bedrag van de compensatie is gelijk aan het bedrag dat je totaal in Nederland en Duitsland moet betalen aan inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen verminderd met hetgeen je zou moeten betalen als je inkomen uitsluitend aan Nederlandse belasting- en premieheffing onderworpen zou zijn.

 

Je kunt in aanmerking komen voor de compensatieregeling door hiervoor te opteren in de aangifte inkomstenbelasting. Voor alleenstaanden zal de keuze voor toepassing van de compensatieregeling vrijwel altijd voordelig uitpakken. Als je een fiscale partner hebt is dat niet vanzelfsprekend. Je hebt dan immers ook de mogelijkheid om de aftrekpost aan je partner toe te rekenen. Wat is dan voordeliger? Dit zal per belastingplichtige verschillen. Het is verstandig om dit goed na te laten rekenen.

 

Splittingverfahren

Voor gehuwde grensarbeiders brengt het nieuwe belastingverdrag overigens ook een tegemoetkoming vanuit Duitsland. Duitsland geeft aan inwoners van Nederland die in Duitsland werken een versoepelde toekenning tot het Duitse “Splittingverfahren”. Het Splittingverfahren wordt onder het nieuwe verdrag ook toegepast op in Nederland wonende echtgenoten waarvan slechts één van beide echtgenoten het inkomen nagenoeg volledig in Duitsland verwerft. Toepassing van het Splittingverfahren leidt tot een lagere belastingheffing vanwege een progressievoordeel en een dubbele belastingvrije som.

 

Gerjo Berentschot is begin 2014 een eigen fiscale adviespraktijk gestart, onder de naam Berentschot Fiscaal. Hij is gespecialiseerd in bedrijfsoverdrachten, innovatiebox en internationaal belastingrecht. Voor meer informatie: berentschotfiscaal.nl

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.