Privacy: een grondrecht

Commentaar

dinsdag 13 september 2016 Philip Ruys 800x gelezen

'Een litanie aan vertragingstechnieken', dat is waar de Coördinatiegroep Constructiebestrijding (CCB) momenteel mee wordt geconfronteerd wanneer zij Afgezonderd Particulier Vermogen op het spoor denkt te zijn. Dit betoogden medewerkers van de Belastingdienst maandag 12 september tijdens een ronde­tafelgesprek met experts over fiscale constructies naar aanleiding van de Panama Papers in de Tweede Kamer. Mijn bron is het Financieele Dagblad van 13 september - van zo'n rondetafelgesprek wordt doorgaangs geen officieel verslag gepubliceerd. 'Advocaten beroepen zich op hun verschoningsrecht, betichten de fiscus van ongelijke behandeling of stellen dat hun cliënt op vakantie is'. Vreselijk.

In de 'Position Paper' die de CCB voorafgaand aan het rondetafelgesprek indiende, geeft zij aan dat belastingplichtigen onderzoeken traineren waardoor het lastig is aan te tonen dat er toch een redelijk vermoeden is dat sprake is van Nederlandse belastingplicht. Een lezenswaardig stuk, dat geheel voorbij gaat aan de wettelijke rechten van belastingplichtigen, die verankerd zijn in internationale verdragen. Het recht, bijvoorbeeld, om niet lastig gevallen te worden door een overheid die bezig is met een 'fishing expedition'. Belastingdienst en toezichthouders hebben een nieuw middel ontdekt in hun strijd tegen het grote kwaad: het bespelen van media en volksvertegenwoordigers. Die vertalen hun zorgen vaak op dermate ongenuanceerde wijze dat gemakkelijk draagvlak ontstaat voor aanscherping van wet- en regelgeving. Gelukkig hebben we uiteindelijk nog de rechter, denk ik dan maar.

 

Privacystructuren

In dit strijdtoneel dreigt ook het recht op privacy averij op te lopen. Het UBO-register dat in de maak is, vormt een ernstige inbreuk daarop. Zoals ik al eerder heb voorspeld zullen adviseurs de komende veel werk hebben aan het beschermen van de privacy van hun vermogende cliënten. Daarbij worden structuren ontwikkeld die de UBO juist uit het zicht houden van het grote publiek. Volstrekt legitieme structuren, aangezien de wettelijke verplichtingen om informatie te verstrekken (AWR, WWFT) aan de fiscus en andere overheidsinstanties, niet wordt ontgaan. Helaas is de Belastingdienst fel gekant tegen dergelijke structuren. Schoorvoetend is men bereid de fiscale merites te beoordelen, maar niet zonder de opmerking dat men eigenlijk niet wil meewerken aan 'anonimisering'. Waarom eigenlijk niet? De Nederlandsche Bank gaat nog een stap verder en verbiedt de facto trustkantoren mee te werken aan dergelijke oplossingen. Waarom? Laten we niet vergeten dat privacy een grondrecht is, vastgelegd in onder meer artikel 8 EVRM. En dat we de overheid inhuren om onze grondrechten te beschermen.

 

Symposium Privacystructuren - 6 oktober 2016

10:30 - 16:00 | € 495 | Kasteel Hooge Vuursche

drs. Jeroen Knol
mr. Jan Willem Schenk
mr. Arnold van der Smeede

> Meer informatie

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.