Strafrecht steeds belangrijker voor fiscale adviespraktijk

woensdag 16 oktober 2013 Peer Caljé 673x gelezen

Het strafrecht en het fiscale bestuursrecht komen steeds vaker in elkaars vaarwater en beïnvloeden elkaar daarbij. Deze interferentie maakt enige kennis van het strafrecht voor de fiscale professional onontbeerlijk. In dit blog zal ik dieper ingaan op de verschillende oorzaken hiervan.

Een van de oorzaken is dat begrippen uit het fiscale bestuursrecht gedeeltelijk gedefinieerd worden aan de hand van strafrechtelijke jurisprudentie. Zo wordt aan het begrip kwade trouw (mede) invulling gegeven aan de hand van de strafrechtelijke jurisprudentie omtrent opzet. Tegelijkertijd wordt het strafrecht ook beïnvloed door ontwikkelingen in het fiscale bestuursrecht. Dat zie je bij de van oudsher in het fiscale recht bekende figuur van het pleitbaar standpunt.

 

Pleitbaar standpunt

De figuur van het pleitbare standpunt is eerst ontwikkeld in het bestuursrecht en vervolgens tot ontwikkeling gekomen in het strafrecht. Dit heeft tot gevolg dat zowel de strafrechter als de bestuursrechter regelmatig worden geroepen om zich een oordeel te vormen over de aanwezigheid van een pleitbaar standpunt. Tot een eenduidige uitleg heeft dit echter nog niet geleid. Ook de conclusies die een strafrechter en een bestuursrechter verbinden aan de aanwezigheid van een pleitbaar standpunt kunnen verschillen.

 

Samenwerking OM en fiscus

Afgezien van juridisch technische ontwikkelingen zijn er ook andere ontwikkelingen die maken dat het strafrecht aan betekenis wint voor de fiscale professional. Belastingdienst en Openbaar Ministerie trekken steeds vaker gezamenlijk op tegen belastingplichtigen. Vooral bij strafrechtelijke onderzoeken naar drugs gerelateerde activiteiten en witwassen, wordt dit zichtbaar. De Belastingdienst neemt daarbij een afwachtende houding aan en houdt zich dikwijls op de vlakte tot de financiële rapportage van de politie of recherche is afgerond, om vervolgens op basis daarvan aanslagen aan te kondigen. 

 

Bewijsoordelen strafrechter

Naast de inmiddels bekende problematiek van de samenloop van belastingheffing en de ontneming van wederrechtelijke voordeel, leidt dit er toe dat de belastingrechter regelmatig moet oordelen over welke gevolgen de bewijsoordelen van de strafrechter hebben voor de zaak van de belastingdienst. De belangrijke vraag ligt dan voor welke conclusies de belastingrechter moet verbinden aan het oordeel van de strafrechter dat bepaald bewijs onrechtmatig is verkregen en niet mag worden gebruikt (in de strafzaak).

 

Rol fiscalist bij onderzoek

De toenemende aandacht van het Openbaar Ministerie voor het ontnemen van wederrechtelijk voordeel, leidt er ook toe dat de politie vaker dan voorheen op de deur zal kloppen van belastingadviseurs en accountants. Deze beschikken namelijk over financiële informatie omtrent de verdachte aan de hand waarvan kan worden vastgesteld of sprake is van onverklaarbaar vermogen. Deze informatie is onontbeerlijk voor het opstellen van  een financiële rapportage omtrent het wederrechtelijk voordeel van de verdachte. Voor de  fiscale professional is van belang dat hij zijn cliënt niet mag informeren over het onderzoek.

 

Controle op fiscale professional

Tegelijkertijd staat ook het optreden van de fiscale professional zelf in het kader van de advisering of de aangiftepraktijk in de aandacht. De integriteit van het economisch verkeer staat sinds enige jaren bij verschillende toezichthouders hoog op de agenda. Hetgeen leidt tot het scherper controleren of de fiscale professional aan de normen voldoet die zijn professie hem oplegt.  Bij overtreding daarvan kan de belastingadviseur  op weinig mededogen rekenen van de strafrecht en de tuchtrechter zoals ook blijkt uit de uitspraak van Rechtbank Oost-Brabant op 13 augustus 2013 (ECLI:NL:RBOBR:2013:4422).

 

Bovenstaande ontwikkelingen maken dat de fiscale professional actuele kennis moet hebben van het strafrecht. Kom om deze kennis op te doen of bij te spijkeren op 7 november naar Baarn voor de PE-Pitstop Fiscaal strafrecht. Na afloop van de drie uur durende cursus beschikt u over een goed begrip van de fiscale delicten en het fiscale strafrecht. Bovendien kent u uw rechten als getuige of verdachte en heeft u zich een algemeen begrip gevormd van wanneer uw de strafrechtelijke aansprakelijkheid in beeld kan komen.

Meer informatie: PE-Pitstop Fiscaal strafrecht

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.