Te hoge rekening-courantschuld dga onbelast weg te strepen?

vrijdag 5 februari 2016 Almer de Beer 4475x gelezen

Bij een hoog oplopende rekeningcourantschuld van de dga aan zijn vennootschap neemt de Belastingdienst nogal eens het standpunt in dat deze schuld is uitgekeerd als dividend. Sommigen roepen dat dga’s vaak zonder fiscale gevolgen hun te hoge rekening-courantschuld kunnen 'wegstrepen'. Betreft het hier de ‘kip met het gouden ei’ of een ‘doos van Pandora’?

Een geldverstrekking door de vennootschap aan de dga die in de boeken als een rekening-courantschuld wordt gepresenteerd, is in principe ook fiscaal een schuld. Hierop geldt een uitzondering als er geen reële terugbetalingsverplichting is. Fiscaal is dan in de regel sprake van een informele dividenduitkering. In dat jaar moet de dga het dividend aangeven in zijn aangifte inkomstenbelasting (box 2). In de praktijk gebeurt dit echter zelden. Vaak is het de Belastingdienst zelf die bij een controle van de aangifte het standpunt inneemt dat de dga de rekening-courantschuld niet kan of zal aflossen en dat dus sprake is van een informele dividenduitkering.

 

De Belastingdienst zal de aangifte dan willen corrigeren van het jaar waarin geen sprake meer is van een reële terugbetalingsverplichting. Is de aanslag van dat jaar al opgelegd, dan is een correctie alleen mogelijk als aan de vereisten van ‘navordering’ is voldaan. Is dat niet het geval, dan kan de dga de rekening-courantschuld (fiscaal) ‘onbelast’ wegstrepen.

 

Kunnen te hoge rekening-courantschulden nu massaal onbelast worden weggestreept? Absoluut niet! De theorie en de praktijk zijn toch aanzienlijk weerbarstiger. Bent u bovendien als adviseur betrokken bij de dga dan is extra voorzichtigheid geboden! 

 

In de PE-Pitstop Onzakelijke Lening op 24 maart 2016 wordt uitgebreid ingegaan op de mogelijkheden en onmogelijkheden van het onbelast wegstrepen van rekening-courantschulden van de DGA.

> Meer informatie en aanmelden

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.