Voorkomen is beter dan genezen

Problematiek van pensioenverevening en ondernemerschap bij scheiding

dinsdag 27 januari 2015 Frits van der Kamp 389x gelezen

'Afstortingsverplichtingen? Ik ga toch niet meewerken aan volledige zekerheid voor mijn ex, terwijl ik zelf maar moet zien hoe de toekomst(voorziening) er te zijner tijd voor staat!'. Een veel gehoorde noodkreet en één die u eenvoudig kunt pareren.

Wat is het geval? Sinds de uitspraak van 9 februari 2007 door ons hoogste rechtscollege is het uitgangspunt geformuleerd dat er afstorting dient plaats te vinden door de DGA van de vereveningspensioenaanspraken van de (ex) echtgenoot/echtgenote. Voor dat uitgangspunt valt op zich veel te zeggen, echter het kan ook leiden tot onbillijkheden van zwaarwegende aard. De BV van de DGA kan failleren, waardoor de resterende pensioenaanspraken van de DGA in rook opgaan. Door de fors verlaagde rentestand levert het echter hoofdbrekens op in de afwikkeling bij de echtscheiding.

 

Onder het motto 'voorkomen is beter dan genezen' is het raadzaam om bij het begin van relaties expliciet de problematiek van pensioenverevening en ondernemerschap te bespreken. Denk daarbij aan de eenvoudige oplossing dat de aanstaande partners overeen kunnen komen om over pensioenverevening een beperking op te nemen in huwelijkse voorwaarden. Bijvoorbeeld door een beperkt vereveningspercentage af te spreken of de verevening geheel uit te sluiten. Dit heeft direct effect op de toekomst(bestendigheid) van de onderneming en voorkomt de vermelde noodkreten bij de DGA. Het belang van de vereveningsgerechtigde en de financiële inbedding daarvan verdient vanzelfsprekend maatwerk. En precies dáár ga ik tijdens de PE-Pitstop Pensioen en (echt)scheiding ook op in!

Meer informatie: PE-Pitstop Pensioen en (echt)scheiding

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.