Wordt koud straks plotsklaps ijskoud?

maandag 14 januari 2013 Freek Schols F. Schols 965x gelezen

U heeft het wellicht in de dagbladen gelezen: slechts een kwart van de Nederlandse paren die trouwen heeft huwelijkse voorwaarden opgesteld. Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen over de periode 2004-2009. Zie het WPNR van 22 december 2012.

Verder blijkt dat van de paren die wel kiezen voor huwelijkse voorwaarden een steeds grotere groep ‘koude voorwaarden' maakt. Deze partners willen niets delen wanneer ze uit elkaar gaan. Past dat in het huidige tijdsbeeld waarin men wat meer individueel door het leven gaat?

 

Van belang is te beseffen dat bij een scheiding de behoeftige partner het bij koude voorwaarden moet hebben van het vangnet van de alimentatie. En dat vangnet staat onder druk: er zijn politieke stromingen die het recht op alimentatie willen inperken. Mocht de aanspraak op alimentatie inderdaad verder beperkt worden dan geldt: koud wordt ijskoud!

 

Interessant is de vraag wat in dit kader  ‘overgangsrechtelijk’ gaat gelden. Er kunnen immers paren zijn die koud getrouwd zijn met in het achterhoofd  dat de alimentatie in geval van nood enige redding kan bieden. Als dit vangnet dan later – gedurende de rit - blijkt te zijn verdwenen of niet meer veel voor te stellen, dan komt men van een onverwachte koude kermis thuis. Ik ben benieuwd en zal het alimentatiedossier met veel interesse volgen.

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.