WWZ: Whatsapp & Danny Blind

vrijdag 17 juli 2015 Lieke van den Eijnden 485x gelezen

Eindelijk is het dan zover: met ingang van 1 juli 2015 is de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) in werking getreden. Natuurlijk hebben wij al een aantal maanden te maken met wijzigingen in proeftijd, concurrentiebeding en het invoeren van een aanzegtermijn. Wijzigingen in het kader van de flexibele arbeid die al op 1 januari 2015 zijn ingegaan. Vol spanning hebben wij dan ook gewacht op de eerste jurisprudentie op WWZ-gebied. En wat blijkt: een aanzegging (uiterlijk een maand van tevoren laten weten aan de werknemer of de arbeidsovereenkomst wordt verlengd en zo ja onder welke voorwaarden) mag per Whatsapp-bericht gebeuren. De WWZ gaat helemaal met zijn tijd mee.

Sinds 1 juli 2015 hebben wij te maken met een gewijzigde ketenregeling. Het is nu nog maar mogelijk om 3 arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd overeen te komen in maximaal 24 maanden. Van deze ketenregeling kan nog maar heel beperkt afgeweken worden; alleen bij uitzendovereenkomsten of als de ‘intrinsieke aard van de bedrijfsvoering’ dit vereist. Dit laatste is erg vaag en zal door cao-partijen ingekleurd moeten worden. Bovendien mag de cao-afwijking maximaal 6 contracten in 4 jaar inhouden.

 

Maar er is meer. Cao-partijen kunnen gezamenlijk aan de Minister vragen om de ketenbepaling buiten toepassing te verklaren voor bepaalde functies in hun bedrijfstak. De minister zal toetsen of er sprake is van een bestendig gebruik van tijdelijke arbeidsovereenkomsten en of het noodzakelijk is om die arbeid uitsluitend op grond van bepaalde tijd contracten te verrichten. Dit heeft het volgende lijstje uitzonderingen opgeleverd:

 

  1. Contractspeler, trainer- (jeugd) coach, assistent trainer-coach, technisch directeur, technisch manager, hoofd scouting, coördinator scouting, hoofd jeugdopleidingen en specialisten trainer werkzaam in de herencompetitie van de bedrijfstak betaald voetbal;
  2. Bondstrainer en technisch directeur bij een nationale sportbond;
  3. Danser en acteur in de podiumkunstsectoren dans of theater;
  4. De musicus die als remplaçant werkzaam is bij een orkest;
  5. Presentatoren bij RTL Nederland met een bruto jaarsalaris van € 100.000,-- of meer.

 

Leuk om te bedenken is wat er vooral ook niet staat in deze regeling. Zo kan een professionele hockey-speler zomaar ineens voor onbepaalde tijd in dienst zijn. En ook de presentatoren van de NOS zitten, in tegenstelling tot RTL, gebakken. Danny Blind, de opvolger van Guus Hiddink, zullen we daarentegen niet zomaar voor onbepaalde tijd als coach van ons Nederlands elftal zien. Hier tegenover staat natuurlijk de zekerheid dat hij niet zomaar zijn contract tussentijds kan beëindigen. Zal Blind na het EK 2016 een Whatsapp ontvangen?

Meer informatie: Stoomcursus Nieuw Arbeidsrecht door mr. Lieke van den Eijnden, De Voort Advocaten|Mediators

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.