anaf 2021 voert het kabinet een bronbelasting in op Nederlandse rente- en royaltybetalingen aan laagbelastende jurisdicties en in misbruiksituaties. Een trendbreuk met het verleden van Nederland als doorstroomland. De nieuwe bronbelasting bevat de nodige over- en underkill, en komt met een pittige informatieplicht. Zaak om internationale bedrijfsstructuren tijdig tegen het licht te houden om te beoordelen of deze structureren al dan niet “bronbelasting-proof” zijn.
De nieuwe bronbelasting staat echter niet op zichzelf. In 2019 is een aantal spraakmakende Europese arresten gewezen (zgn. Deense beneficial ownership-zaken) die tot een aanscherping van de huidige antimisbruikbepalingen in de vennootschaps- en dividendbelasting hebben geleid. Zelfs in situaties waarin voldaan wordt aan de Nederlandse substance-eisen kan de Belastingdienst vanaf 2020 misbruik aanpakken door misbruik aannemelijk te maken.
Hoe ver reiken de nieuwe bronbelasting en aangescherpte antimisbruikregels? Wat zijn specifieke aandachtspunten? En wat zijn de mogelijk oplossingen? Wilt u precies weten hoe het zit? Kom dan naar deze cursus waarin ervaren internationaalbelastingrecht-specialisten prof. dr. Daniel Smit en prof. dr. Reinout Kok u bijpraten over alle ins- en outs van de wijzigingen.