Bedrijven maken niet alleen winst, maar kunnen ook verlies lijden. Wat zijn de fiscale gevolgen van het lijden van een verlies en onder welke voorwaarden kan een verlies fiscaal ten gelde worden gemaakt? In deze cursus behandelt verliesverrekeningsspecialist Frank Elsweier de relevante fiscale aspecten van de Nederlandse verliesverrekeningsregels. Onder andere wordt ingegaan op de huidige verliesverrekeningstermijnen en de voorgestelde verliesverrekeningstemporisering die per 1 januari 2022 in werking zal treden.
De nieuwe verliesverrekeningstemporisering zal ook impact hebben op bestaande compensabele verliezen en mogelijk voor de belastingpositie in de jaarrekening. Daarnaast zal uiteraard aandacht worden besteed aan de samenloop van de nieuwe verliesverrekeningsregel met (bijvoorbeeld) de kwijtscheldingswinstvrijstelling, art. 10a Wet VPB 1969, de liquidatie- en stakingsverliesregeling, geruisloze terugkeer, fiscale eenheid en de regeling tegen handel in verlieslichamen. Verder wordt er ingegaan op verliesverjongingsstrategieën, de aangepaste liquidatie- en stakingsverliesregeling, coronagerelateerde verliezen, afwaarderingsverliezen op leningen, deelnemingsverliezen en fiscale eenheidverliezen.
Na het volgen van de cursus begrijpt u de achtergrond en systematiek van de Nederlandse verliesverrekeningsregels. Met de opgedane kennis kunt u de betreffende regels op een juiste manier interpreteren en toepassen in de praktijk.
Onderwerpen
- Actualiteiten (waaronder een discussie over de vraag wel of geen fiscale eenheid)
- Coronagerelateerde verliezen (coronareserve / coronavoorziening)
- Afwaardering van leningen (in het licht van de coronacrisis)
- Kwijtschelden van leningen (in het licht van de coronacrisis)
- Verliesverrekening (huidige regels, nieuwe verliesverrekeningsregel (temporisering), verliesverjonging)
- Liquidatieverliesregeling