De verplichte UBO-registratie heeft veel beroering gebracht, met name bij familiebedrijven. Deze ondernemende families vrezen voor hun veiligheid. De wetgever is hier wel enigszins aan tegemoet gekomen, maar het principiële probleem is niet opgelost: met de registratie worden gevoelige persoonsgegevens openbaar gemaakt. Dat brengt risico’s met zich mee die lang niet denkbeeldig zijn, verschillende families zijn in de afgelopen jaren geconfronteerd geweest met afpersing, chantage en zelfs ontvoering. Daarmee is privacy versus transparantie een bijzonder actueel en belangrijk vraagstuk.
UBO-register
Vanaf 27 september zijn bv’s, nv’s, stichtingen en verenigingen (i.e. vennootschappen en juridische entiteiten) verplicht hun UBO te registreren. Een UBO is een natuurlijke persoon met een direct of indirect eigendoms- of zeggenschapsbelang van meer dan 25 procent in een vennootschap of andere juridische juridische entiteit. De openbare UBO-registratieverplichting vloeit voort uit de vijfde EU-antiwitwasrichtlijn en had volgens deze richtlijn uiterlijk op 10 januari 2020 moeten zijn geïmplementeerd. Nederland heeft die deadline – net als een aantal andere EU-lidstaten – niet gehaald. Op basis van de (verplichte) openbare UBO-registratie, krijgen niet alleen de Financiële inlichtingeneenheid, bevoegde autoriteiten en aangewezen poortwachters – zoals notarissen, banken, verzekeraars, accountants en belastingadviseurs – maar iedereen toegang tot een (beperkte) set aan UBO-gegevens.
Praktijk
Tijdens het webinar geven twee specialisten een overzicht van de hoofdlijnen van de UBO-wetgeving voor vennootschappen en andere juridische entiteiten en staan zij stil bij de de verplichtingen die voortvloeien uit de wet en bij de acties die UBO’s kunnen ondernemen. Op wat voor manier kan de privacy nog op een juridisch, fiscaal en maatschappelijk verantwoorde wijze worden beschermd?
Dit is een online cursus. U ontvangt voorafgaand aan de cursus inloginstructies. Het is niet per se noodzakelijk een applicatie te installeren.