Hoe anoniem kunt u als familiebedrijf vandaag de dag nog zijn?

woensdag 22 februari 2017 Niels Govers 1 reactie 1503x gelezen

Familiebedrijven en familievermogen staan vanuit diverse invalshoeken al enige tijd in de belangstelling. Een kleine greep uit de publiciteit van de laatste maanden: 'De Nederlandse Staat loopt tot € 10 mrd mis doordat rijke Nederlanders geld in het buitenland wegzetten', 'Familiebedrijven worden verplicht hun grootaandeelhouders te laten inschrijven in een openbaar register', 'Vermogenstaks van de regen in de drup?', 'Afschaffen Zwitsers bankgeheim stapje dichterbij', 'Fiscus overweegt jacht op superrijken', 'Fiscaal voordeel bij bedrijfsopvolging creëert ongelijk speelveld'. Naast deze - vooral maatschappelijk en journalistieke - belangstelling zijn een aantal relevante wetswijzigingen geïntroduceerd die grote invloed hebben.

UBO-register

De meeste onrust is rond de invoering van het Ultimate beneficial owners-register (UBO-register), waarin de uiteindelijk gerechtigden tot het vermogen van een entiteit zullen worden vermeld. Op grond van de beschikbare informatie is het de verwachting dat het UBO-register nagenoeg volledig openbaar wordt en nagenoeg alle rechtsvormen omvat. De wetgever geeft aan dat het UBO-register omstreeks juni 2017 wordt ingevoerd. Het kabinet komt naar verwachting spoedig met een wetsvoorstel, pas dan wordt een en ander echt concreet. Reeds nu is echter duidelijk dat het UBO-register grote invloed gaat hebben op de vaak zorgvuldig ingerichte family governance, waarbij privacy een van de belangrijke pijlers is.
Hoewel de overheid er nog steeds niet over uit is hoe het invulling gaat geven aan het zo omstreden UBO-register, kijken veel familiebedrijven nu al met argusogen naar de gevolgen van de invoering.
 

De vierde anti-witwasrichtlijn

Het UBO-register zal de meeste familiebedrijven niet onbekend zijn. Wie een (aandelen) belang van 25 procent  in eigendom heeft van een bedrijf of betrokken is bij een (familie)stichting is binnenkort met naam en toenaam bekend dankzij de invoering van het ultimate beneficial owners-register. Het UBO-register is onderdeel van de vierde anti-witwasrichtlijn om belastingontduiking, financiering van terrorisme en witwassen tegen te gaan. Op grond van de richtlijn zijn de lidstaten van de EU verplicht tot het instellen van een UBO-register. Dit betekent dat iedereen vanaf 2017 tegen een kleine vergoeding de persoonsgegevens en de woonstaat van personen op deze lijst kan opvragen. En niet iedereen vind het prettig om zo in de openbaarheid te komen; zeker niet altijd binnen familiebedrijven.

 

Privacy

Door de relatieve eenvoud waarmee vervolgens allerlei gegevens kunnen worden achterhaald, over onder andere de aandeelhouders, de aard van hun belang etc. etc., komen vele familiebedrijven open en bloot op tafel te liggen.
Vandaag de dag worden in de praktijk bij familiebedrijven allerlei maatregelen genomen om aandeelhoudersstructuren zoveel mogelijk anoniem te houden. Hierbij valt te denken aan het creëren van structuren met meerdere aandeelhouders, waardoor een enig aandeelhouder niet meer traceerbaar is. Het werken met een Stichting Administratiekantoor of het werken met andere rechtsvormen dan een B.V. of een N.V.
 

Volgende generaties

Veiligheid en vertrouwen zijn binnen familiebedrijven thema’s die vaak hoog in het vaandel staan. Temeer daar binnen familiebedrijven volgende generaties worden betrokken. Door de invoering van het UBO-register zou dan ook al in een vroeg stadium de gegevens van de kinderen, de bedrijfsstructuur etc. bekend kunnen raken in de buitenwereld. Familiebedrijven denken vaak in generaties in plaats van in kwartalen.

 

Kortom de mogelijke invoering van het UBO-register zal zijn effect hebben op het wel en wee van het familiebedrijf.

 

 

Vakblad FamilieZaken
In mei verschijnt de derde editie van FamilieZaken met daarin een artikel van N.H.C. Govers, D. van der Heijden en E.D.J.A. Trum over ontwikkelingen in het privaat vermogen.

 

FamilieZaken is het vakblad voor adviseurs van dga's en familiebedrijven. In het blad vindt u wetenschappelijk verantwoorde, doch praktijkgerichte artikelen over het succesvol adviseren van deze specifieke doelgroep.

 

Geïnteresseerd? Bestel dan snel een kennismakingsabonnement van 2 nummers voor € 35. > Bestellen

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.


Reacties

Reacties

Niels Govers 03/04/2017 10:33

Het concept wetsvoorstel is afgelopen vrijdag gepubliceerd en strekt tot implementatie van de verplichting tot het houden van een centraal register met informatie over uiteindelijk belanghebbenden (in het Engels ‘ultimate beneficial owner’, afgekort UBO) van vennootschappen en andere juridische entiteiten. Deze verplichting vloeit voort uit Europese richtlijn 2015/849 inzake de voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld of terrorismefinanciering.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.