Obstakels bij kapitaalverzekeringen

donderdag 1 februari 2018 Erik van Toledo 526x gelezen

De beweging op de huizenmarkt is ook in 2018 onverminderd groot. Koopwoningen staan kort te koop. En prijzen blijven stijgen. In de Randstad staan de prijzen op dit moment weer op het niveau van voor de crisis, of zelfs daarboven. De hypotheekrente staat op een laag peil. Adviseurs maken overuren want het oversluiten van hypotheken is mateloos populair. Het aanpassen van een bestaande spaarhypotheek of een daarmee vergelijkbare variant heeft gevolgen voor een daaraan gekoppeld fiscaal-getint spaarproduct. Opletten geblazen!

Fiscale en financiële gevolgen bij omzettingen

Het wijzigen en omzetten van een aan de hypotheek gekoppelde kapitaalverzekering of spaarrekening eigen woning kan namelijk fiscale én daarmee ook financiële gevolgen hebben. Het is belangrijk voor de klant in de gaten te houden dat de van toepassing zijnde vrijstellingen niet verloren gaan! En daar gaat het nogal eens fout in de praktijk. Er moet worden voldaan aan de voorwaarden van het vaak zo complexe overgangsrecht!

Vrijstellingstoets bij uitkering(en)

Veel kapitaalverzekeringen komen de komende jaren tot uitkering. Niet alleen door het bereiken van de einddatum, voortijdig afkopen is ook razend ‘mode’. Dit geldt ook voor de bancaire spaarvarianten. Bij uitkering moeten de vrijstellingsvoorwaarden worden getoetst. Die toets is prima te doen bij contracten die nooit zijn gewijzigd. Tussentijdse aanpassingen en omzettingen leveren veel hoofdbrekens op. Bij uitkeringen uit meerdere spaarproducten wordt het nog lastiger. De toepassing van de vrijstellingen levert dan een flinke puzzel op. En wat te denken van de imputatieregeling voor vrijstellingen? Het is zeer weerbarstige materie.

Verval tijdklemmen en hobbels bij voortijdige afkoop

Per 1 januari 2018 is bij wet geregeld dat de tijdklemmen voor oude kapitaalverzekeringen zijn vervallen voor alle situaties van voortijdige afkoop. Voor de kapitaalverzekering eigen woning was dat al het geval. Kan zo’n spaarproduct nu ongelimiteerd worden afgekocht? Nee, natuurlijk niet. De recent door de Belastingdienst gepubliceerde vragen en antwoorden geven duidelijkheid. Maar er blijven obstakels. De berichten in de media helpen zeker niet altijd omdat ze vaak verre van volledig en correct zijn. Dat maakt de dossiers nog complexer.

Tijdens de PE-Pitstop Kapitaalverzekeringen in de praktijk op 8 maart 2018 gaat Erik van Toledo o.a. in op de complicaties bij het omzetten van eigenwoningspaarproducten, de toepassing van het bijbehorende overgangsrecht en de vrijstellingsvoorwaarden. Om de materie beter te laten leven behandelt Erik diverse praktijkcases. Na het volgen van deze Pitstop bent u op de hoogte van de laatste fiscale ontwikkelingen op het gebied van eigenwoningspaarproducten en kunt u de meest voorkomende praktijkpuzzels op dat terrein moeiteloos, snel en op efficiënte wijze oplossen. > Meer Informatie en aanmelden

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.