Ruim 1 miljard voor een betere samenleving dankzij vermogensfondsen

woensdag 10 oktober 2018 Guus Loomans 279x gelezen

De charitatieve wereld van 43.000 ANBI's en 265.000 SBBI's is met duizenden werknemers en vier miljoen vrijwilligers volop in beweging. Wanneer en hoe komen ‘trusted advisors’, zoals de notaris, de fiscaal adviseur, advocaat, de family officer, de fondsenwerver en de estate planner in beweging als het over gulle gevers gaat?

Als Nederlander geven wij jaarlijks rond de € 6 miljard aan uiteenlopende goede doelen. Doordat het aantal schenkingen en nalatenschappen aan goede doelen al jaren stabiel is, neemt het beschikbare vermogen voor charity alleen maar toe.
Volgens recent onderzoek van het Erasmus Centre for Strategic Philantropy  geven vermogensfondsen jaarlijks ruwweg  € 1,3 miljard.  Dat geld is voorbestemd en het is zaak om hier vanaf de oprichting als trusted advisor in beeld te zijn. Familiefondsen zijn met € 1,42 miljoen relatief iets grotere gevers. Bedrijfs-, en hybride fondsen geven fors meer met respectievelijk € 5,2 en € 2,4 miljoen per jaar. Vermogensfondsen geven meestal tussen een ratio van € 522.000 en € 972.000.

 

Golden Age of Filantrophy

Volgens de VU afdeling Filantropie wordt in de komende ‘Golden Age of Filantrophy’ tot 2059 naar schatting € 2.412 miljard nagelaten. Bij ongewijzigd beleid gaat daarvan  € 86 - € 106 miljard naar algemeen nut beogende instellingen. Dat biedt perspectief voor alle goede doelen en zij die steun kunnen gebruiken.  Grotere vermogens worden nog steeds ondergebracht in het vermogensfonds Ook in Nederland zijn er goede voorbeelden, zonder anoniem gebleven gevers tekort te willen doen. De familie van Vliet als oprichter van Adessium, Pieter en Françoise Geelen als medeoprichters van Turing Foundation, Joop en Janine, oprichters van de VandenEndeFoundation, de familie de Rijcke van Stichting de Oude Beuk, Hennie Gieskes en Didi Strijbis met hun Gieskes Strijbis Fonds, Bernard Van Leer en zijn Van Leer Foundation en recent Frits Goldschmeding, allemaal mooie voorbeelden, hoe succesvolle mensen hun succes en vermogen willen delen. En ook vandaag de dag worden er weer nieuwe fondsen op naam en stichtingen opgezet. Vaak met hulp van de trusted advisor.

 

Trusted advisor

De ‘trusted advisor’  heeft hier een specifieke rol te vervullen als controleur, onafhankelijk adviseur, matchmaker en initiator om zijn relaties (pro) actief te bedienen. Klanten ervaren dat als waardevol. Wanneer en hoe komen ‘trusted advisors’, zoals de accountant, de notaris, de fiscaal adviseur, advocaat, de family officer, de fondsenwerver, de bankier en de estate planner in beweging als het over gulle gevers gaat?

 

 

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.