A-G: BTW over parkeergeld

donderdag 7 september 2017 Remco Latour 501x gelezen

Advocaat-generaal (A-G) Ettema adviseert de Hoge Raad om te oordelen dat gemeenten ook BTW factureren voor het parkeren op de openbare weg.

Als een publiekrechtelijk lichaam gelegenheid geeft tot parkeren, vormt dit al een ondernemingshandeling als het zich daarbij van betaling verzekert door het gebruik van een fysieke barrière of registratie bij het in- en uitrijden. Een ondernemer, die zijn auto op de openbare weg had geparkeerd, wilde dat de gemeente daarvoor een factuur met BTW uitreikte. In plaats daarvan kreeg hij een naheffingsaanslag parkeerbelasting waartegen hij beroep aantekende.

 

Overschrijding gemeentegrenzen

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelde dat de gemeente voor het bieden van gelegenheid tot straatparkeren geen ondernemer voor de BTW was. Het hof vond dat dit niet leidde tot concurrentieverstoring. Gezien de verschillen tussen straatparkeren en slagboomparkeren was geen sprake van soortgelijkheid of concurrentie. De A-G meent dat het hof daarbij ten onrechte alleen de plaatselijke markt in aanmerking had genomen. Deze markt is niet af te bakenen met gemeentegrenzen, zodat het hof de situatie in Nederland had moeten betrekken in zijn beoordeling. Dat neemt niet weg dat ook de A-G meent dat de naheffingsaanslag parkeerbelasting terecht is opgelegd. De A-G geeft de Hoge Raad wel in overweging om de gemeente te wijzen op haar verplichting de ondernemer een correct opgestelde factuur uit te reiken.

 

Wet: artikel 7, derde lid Wet OB 1968

Beschikking: artikel 3 Uitv.besch. OB 1968

Meer informatie: Parket bij de Hoge Raad 31 augustus 2017 (gepubliceerd 5 september 2017), ECLI:NL:PHR:2017:873

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2018 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.