Aftrek privépand blijft beperkt tot gebruikersvergoeding

dinsdag 21 mei 2019 Remco Latour 767x gelezen

IB-ondernemers kunnen vanwege het gebruik van privépanden in hun onderneming een (forfaitaire) gebruiksvergoeding en een deel van de gebruikelijke huurderslasten aftrekken. Maar daar blijft het dan ook bij. Ondernemers mogen niet ook nog eens een fictieve huurvergoeding aftrekken.

De aftrek van gebruikerskosten in verband met vermogensbestanddelen die in box 3 vallen is beperkt tot maximaal het bijbehorende belastbare voordeel in box 3. Daarbij moet de ondernemer geen rekening houden met zijn heffingsvrije vermogen. Daarnaast mag de ondernemer een evenredig deel van de kosten aftrekken die normaal gesproken voor rekening van de huurder komen. Deze regeling geldt overigens niet voor de privéauto van de ondernemer. Hof Arnhem-Leeuwarden heeft geoordeeld dat de regeling voor aftrek vanwege het zakelijk gebruik van privévermogensbestanddelen geen ruimte biedt voor meer aftrek. In de desbetreffende zaak vroeg een vrouw om een fictieve huurvergoeding voor de privépanden waarin zij haar eenmanszaak dreef. Volgens het hof heeft de inspecteur deze extra aftrek terecht geweigerd. Dat hier sprake was van een gedwongen verplaatsing van de onderneming, was geen reden om het aftrekrecht te verruimen.

 

Wet: art. 3.17, eerste lid, onderdeel c sub 1° Wet IB 2001

Meer informatie: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 14 mei 2019 (gepubliceerd 17 mei 2019), ECLI:NL:GHARL:2019:4171

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.