Bijtelling privégebruik auto belemmert import niet

donderdag 14 maart 2019 Remco Latour 402x gelezen

De stelling dat de bijtelling vanwege het privégebruik van de auto een verboden belemmering van de import van auto’s vormt, is gestrand voor Hof Den Bosch.

Een werknemer die in privé kan beschikken over een auto van de zaak, stelt dat de bijtelling vanwege het privégebruik van die auto in strijd is met het Europees recht. Omdat de fiscale bijtelling geen onderscheid maakt tussen nieuwe auto’s en gebruikte auto’s, zullen werknemers vaak kiezen voor een nieuwe auto. De belasting op een gebruikte auto is immers niet lager dan de belasting op een nieuwe auto, aldus de werknemer. Dit verschijnsel zou de import van gebruikte auto’s belemmeren.

 

Cataloguswaarde

Het hof merkt als eerste op dat de bijtelling in beginsel afhankelijk is van de cataloguswaarde van de auto. Dit geldt zowel voor nieuwe als gebruikte auto’s, zodat geen sprake is van een verboden onderscheid. Vervolgens gaat het hof in of sprake is van verboden zijdelings fiscaal protectionisme. Vanwege de invoer van een gebruikte auto is BPM verschuldigd, maar deze is volgens het hof niet hoger dan voor een Nederlandse auto. Bovendien kan de bijtelling alleen aan de orde zijn als de werkgever de auto ter beschikking stelt aan een werknemer. Of dit zal gebeuren, is nog onbekend op het moment van invoer. Daarom oordeelt het hof dat geen sprake is van zijdelings fiscaal protectionisme. Ten slotte stelt het hof dat de werknemer de schending van het Unierecht ten onrechte benadert vanuit zijn oogpunt. Het is immers de werkgever die de auto aanschaft en daarbij niet alleen aan de belangen van de werknemer denkt. Het hof verklaart het hoger beroep van de werknemer daarom ongegrond.

 

Wet: art. 13bis Wet LB 1964

Verdrag: art. 110 VWEU

 

Bronnen: Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch 20 december 2018 (gepubliceerd 13 maart 2019), ECLI:NL:GHSHE:2018:5410 en Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch 20 december 2018 (gepubliceerd 13 maart 2019), ECLI:NL:GHSHE:2018:5411

 

Learn en burn!

Tijdens deze Auto van de Zaak Experience wordt u 's ochtends in een cursus van drie uur op de hoogte gebracht van de belangrijkste fiscale aspecten van de auto van de zaak. 's Middags is het tijd voor ontspanning door inspanning. U racet zelf in een Porsche 911 over Circuit Zandvoort en schuift daarna aan als bijrijder van een professionele coureur. Om u te ondersteunen bij het in de praktijk brengen van de kennis die u tijdens de ochtendsessie heeft opgedaan, krijgt u de Toolkit Auto van de zaak tot u beschikking. < Meer informatie en aanmelden

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.