Blijf transactiekosten deelneming eng uitleggen

vrijdag 3 mei 2019 Remco Latour 611x gelezen

Kosten van de aan- en verkoop van een deelneming zijn niet aftrekbaar. Maar welke kosten zijn nu eigenlijk aan te merken als aan- en verkoopkosten met betrekking tot een deelneming? In zijn Tax Talks e-learning pleit dr. Warner Bruins Slot voor een enge uitleg van het begrip aan- en verkoopkosten deelneming.

Bruins Slot verwijst onder meer naar het arrest van de Hoge Raad van 7 december 2018, ECLI:NL:HR:2018:2264. Zie ook: ‘Kosten onzekere verkoop deelneming te activeren’. Uit dit arrest blijkt dat een rechtstreeks oorzakelijk verband moet bestaan tussen de kostenpost en de verwerving of verkoop van de deelneming, wil sprake zijn van aan- of verkoopkosten vanwege een deelneming. Een rechtstreeks oorzakelijk verband is aan de orde als de verwerving de kosten oproept of als de kosten zonder de vervreemding niet zouden zijn gemaakt. Bruins Slot stelt dat alleen de kosten die verband houden met de daadwerkelijke verwerving of vervreemding van een specifieke deelneming vallen onder de deelnemingsvrijstelling. Hij maakt duidelijk dat financieringskosten gewoon aftrekbaar zijn omdat deze onvoldoende verband houden met de deelnemingsvrijstelling. Aanschaffings- en voortbrengingskosten, notariskosten en transactiekosten zijn duidelijk niet aftrekbaar. Over de aftrekbaarheid van onderzoekskosten, advieskosten en bemiddelingskosten bestaat nog onduidelijkheid. Warner Bruins Slot stelt echter dat de Hoge Raad nog geen streep heeft gezet door de enge uitleg van het begrip aan- en verkoopkosten. Hij meent dat de aftrekbaarheid van de advieskosten en de onderzoekskosten goed valt te verdedigen.

 

Meer weten?

Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee?

> Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95!

 

Wet: art. 13, eerste lid Wet Vpb 1969

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.