Buitenlands beleggingsfonds is geen fbi

woensdag 15 juli 2015 Giniraynha Poulina 368x gelezen

Een in het buitenland gevestigd beleggingsfonds dat niet onderworpen is aan winstbelasting is volgens de Hoge Raad niet gelijk te stellen met een fiscale beleggingsinstelling (fbi). Teruggaaf van in Nederland ingehouden dividendbelasting is daarom niet mogelijk.

Volgens de Hoge Raad had de fiscus het verzoek van een Luxemburgs beleggingsfonds om teruggaaf van in Nederland ingehouden dividendbelasting terecht afgewezen. Het fonds kon de dividendbelasting niet in Luxemburg verrekenen omdat zij in Luxemburg vrijgesteld was van winstbelasting. Het fonds stelde dat dit in strijd was met de vrijheid van het kapitaalverkeer. De Hoge Raad besliste dat een in het buitenland gevestigd beleggingsfonds zoals belanghebbende in beginsel niet inhoudingsplichtig is voor de Nederlandse dividendbelasting. De door dit fonds aan haar participanten uitgekeerde winsten waren niet aan dividendbelasting onderworpen. Nederland had evenmin heffingsrecht over de inkomsten van de in het buitenland wonende aandeelhouders van belanghebbende.

 

Fbi-regime

Het fonds kon daarom niet worden gelijkgesteld met een in Nederland gevestigde fiscale beleggingsinstelling waarvan de uitgekeerde winsten wel onderworpen zijn aan dividendbelasting. Daardoor zou bij restitutie van de ten laste van een dergelijk fonds ingehouden dividendbelasting voor de buitenlandse particuliere aandeelhouders de uiteindelijke belastingdruk lager zijn dan die bij rechtstreekse belegging in Nederlandse aandelen. Het fbi-regime is juist erop gericht de belastingdruk via een beleggingsinstelling zo veel mogelijk gelijk te stellen aan de belastingdruk bij rechtsstreek beleggen.

 

Wet: artikel 10, eerste, derde en vierde lid, Wet Dividendbelasting 1965 en artikel 28 Wet VPB 1969

Meer informatie: Hoge Raad, 10 juli 2015, ECLI:NL:HR:2015:1777

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.