Elk jaar 50 miljard verlies door btw-fraude

woensdag 8 mei 2019 Anne-Marie Noordenbos 263x gelezen

De EU-lidstaten raken elk jaar 50 miljard aan belastinginkomsten kwijt door fraude met btw. Er wordt onder meer gesjoemeld met groencertificaten en andere energieproducten en digitale diensten als apps, games en videodiensten, volgens 'Follow the Money'.

Door het nultarief kunnen fraudeurs goederen in een ander land zonder btw inkopen en in eigen land met btw verkopen. De btw houden ze zelf, maar de koper vraagt zijn betaalde btw vervolgens wel bij de Belastingdienst terug. Daardoor loopt de schatkist veel geld mis.

 

Aanpak fraude

Het vermoeden van fraude op grote schaal is er al jaren, maar het probleem wordt volgens FTM nauwelijks aangepakt vanwege politieke onwil en desinteresse om samen te werken.

In 2016 kondigde de Europese Commissie een nieuw actieplan aan, om de btw-fraude tegen te gaan. Zo zou het nultarief dat sommige landen voor een beperkt aantal producten hanteren worden afgeschaft en zouden lidstaten meer met elkaar gaan samenwerken. Maar nog niet alle maatregelen zijn omgezet in wetgeving. Het is niet bekend hoe groot de schade in Nederland is.

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.