EU zet 17 belastingparadijzen op zwarte lijst

woensdag 6 december 2017 Anne-Marie Noordenbos 672x gelezen

De Europese ministers van Financiën hebben 17 'belastingparadijzen' op een zwarte lijst geplaatst. Op de lijst staan onder meer Barbados, Zuid-Korea, Panama en de Verenigde Arabische Emiraten. Aruba en Curaçao lopen ook het risico op deze lijst gezet te worden als ze niet voor 1 januari 2019 maatregelen treffen.

De eilanden hebben toegezegd dat tijdig te zullen doen en worden zolang op een zogenoemde grijze lijst geplaatst. Sint-Maarten heeft uitstel gekregen om zaken op orde te stellen vanwege de orkaan Irma.

De landen op de zwarte lijst zouden toegang tot fondsen van de Europese Unie kunnen verliezen.

Met deze lijst wil de Unie een signaal afgeven: als je niet voldoet aan onze standaard, kom je op de zwarte lijst. Willen de landen van de lijst af, dan moeten ze aantonen dat ze zich aan internationale afspraken tegen belastingontwijking houden. Ze mogen geen nultarief hanteren bij belastingheffingen en moeten open zijn in het uitdelen van hun financiële gegevens.

Nederland

Nederland staat niet op de zwarte lijst. Wel bericht de NOS dat Nederland volgens Brusselse bronnen tot de coalition of the unwilling behoort, evenals Malta, Ierland, Cyprus en Luxemburg. Staatssecretaris Snel zegt zich niet in dit beeld te herkennen.

De volgende landen staan op de zwarte lijst: Amerikaans-Samoa, Bahrein, Barbados, Grenada, Guam, Zuid-Korea, Macau, de Marshalleilanden, Mongolië, Namibië, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Trinidad en Tobago, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten.

 

Bron: NRC/NOS/NU, 5 december 2017

Meer informatie: EU-lijst non-cooperative jurisdictions tax purposes 5 december 2017

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2018 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.