Geen kwijtschelding als niet aan voorwaarden is voldaan

dinsdag 10 september 2019 Remco Latour 382x gelezen

Wie van de fiscus een kwijtscheldingsbeschikking heeft ontvangen maar niet voldoet aan de voorwaarden die daarin staan, kan zich niet beroepen op een kwijtschelding van zijn belastingschulden.

Een fiscale eenheid voor de omzetbelasting (FE OB) had de omzetbelasting die zij volgens haar aangiftes was verschuldigd, niet voldaan. De FE OB kreeg daarom naheffingsaanslagen omzetbelasting inclusief verzuimboeten opgelegd. Ook moest de FE OB invorderingskosten betalen. De FE OB bleef echter de betalingen schuldig. Daarop stelde de ontvanger van de belastingen een vennootschap binnen de FE OB aansprakelijk voor de onbetaalde btw, boetes en invorderingskosten. De vennootschap tekent beroep tegen de aansprakelijkstelling aan en stapt naar Rechtbank Den Haag.

 

Twee betalingstermijnen als voorwaarden

De vennootschap wijst de rechtbank erop dat voor de groep van ondernemingen waartoe onderdelen van de FE OB behoren een kwijtscheldingsbeschikking is afgegeven. Maar de rechtbank constateert dat in die beschikking twee betalingstermijnen als voorwaarden zijn genoemd. De groep heeft niet binnen die termijn betaald en heeft dus niet voldaan aan de voorwaarden voor kwijtschelding. Daarnaast loopt nog een civiele procedure over openstaande schulden van de FE OB. De vennootschap kan daarom volgens het hof niet stellen dat de belastingschuld niet meer bestaat. Ten slotte kan men geen beroep instellen tegen een kwijtscheldingsbeschikking bij de bestuursrechter. De andere argumenten van de vennootschap falen eveneens. De rechtbank verklaart haar beroep daarom ongegrond.

 

Wet: art. 7 Wet OB 1968,  art. 32, tweede lid en 43 IW 1990 en art. 8:5 Awb

Regeling: art. 1 Bevoegdheidsregeling bestuursrechtspraak (Bijlage 2 Awb)

Meer informatie: Rechtbank Den Haag 4 juli 2019 (gepubliceerd 6 september 2019), ECLI:NL:RBDHA:2019:9203

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.