Hoge Raad licht bijzondere omstandigheden (on)zakelijke lening toe

maandag 17 oktober 2016 Tanja Verstelle 1358x gelezen

Het bedrijf waarvan de lening aan een zusterbedrijf onzakelijk was verklaard door Hof Arnhem-Leeuwarden maar de rekening courant niet, ging met succes in cassatie. De Hoge Raad oordeelde dat de lening van het bedrijf zakelijk zou kunnen zijn vanwege bijzondere omstandigheden.

Het bedrijf vond dat Hof Arnhem-Leeuwarden in zijn uitspraak (zie: Hof trekt onzakelijke lening en rc uit elkaar) onvoldoende had meegewogen dat het bedrijf door het verstrekken van de lening toegang had verkregen tot een nieuwe markt. Door de samenwerking met het zusterbedrijf waaraan de lening was verstrekt, was daadwerkelijk een belangrijke omzetstijging behaald. Dit was volgens het bedrijf een bijzondere omstandigheid die maakte dat een anders als onzakelijk te beoordelen lening toch zakelijk kon zijn (zie: Lening is geheel zakelijk of geheel onzakelijk). Volgens de Hoge Raad kan men spreken van een bijzondere omstandigheid als tussen een schuldeiser en een schuldenaar sprake is van een zakelijke relatie die ook bij afwezigheid van een concernrelatie voor die schuldeiser van voldoende gewicht zou zijn geweest om een lening onder dezelfde voorwaarden en omstandigheden te verstrekken en het daardoor belopen debiteurenrisico te aanvaarden. Of dat in deze zaak het geval was, moet Hof ’s-Hertogenbosch nu gaan beoordelen.

Wet: Art. 3.8 Wet IB 2001 jo. art. 8 lid 1 Wet VPB 1969

> Lees ook het blog van mr. Michel Ruijschop over deze uitspraak

Meer informatie: Hoge Raad 14 oktober 2016, ECLI:NL:HR:2016:2340

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.