Houdsters en btw: aftrek voorbelasting ja of nee?

woensdag 15 mei 2019 Michel Halters 972x gelezen

Een houdster krijgt te maken met vragen over de btw bij het verrichten en afnemen van prestaties, de aankoop, het houden en de verkoop van aandelen. Centraal daarbij staat het recht op aftrek van voorbelasting op kosten die met het voorgaande verband houden. In de praktijk is het vaak lastig om de btw-behandeling van houdsters in kaart te brengen, volgens mr. drs. John Gruson.

Twee btw-onderwerpen domineren de houdsterproblematiek: het btw-ondernemerschap en de gevolgen voor het daarmee samenhangende aftrekrecht. Voor de omzetbelasting zijn de activiteiten van holdings in te delen in vier categorieën:

  • Zuivere houdster: houdstervennootschap die alleen aandelen in de deelneming(en) houdt.
  • Tophoudster: houdstervennootschap die naast het houden van aandelen zich ook moeit met het management van de deelneming, maar die daar geen vergoeding voor berekent.
  • Moeiende houdster: houdstervennootschap die naast het houden van aandelen zich tegen vergoeding moeit.
  • Gemengde houdster: houdstervennootschap die zowel economische als niet-economische activiteiten verricht.

 

Een zuivere houdster die enkel aandelen houdt in een dochtervennootschap kwalificeert niet als btw-ondernemer omdat zij geen economische activiteit verricht. Het Hof van Justitie vindt deze situatie vergelijkbaar met een particuliere belegger die een aantal aandelen heeft gekocht op de beurs, zijn vermogen beheert en hier dividend voor ontvangt zonder daadwerkelijk een inspanning te leveren.

 

Meer weten?

In de e-learning ‘Aftrek btw voor houdsters: de btw is de btw niet zonder houdsterproblematiek!’ gaat mr. drs. John Gruson verder in op aftrek van voorbelasting van de tophoudster en de gemengde houdster. Ook gaat de auteur in op de uitbreiding van het Nederlandse begrip ‘moeien in het beheer’ dat het gevolg is van het arrest Hof van Justitie EU 5 juli 2018, C-320/17 (Marle Participations), ECLI:EU:C:2018:537.

 

Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.