HR: kosten zelfgekweekte cannabis aftrekbaar

maandag 7 oktober 2019 Michel Halters 267x gelezen

Is aan iemand door een arts cannabis voorgeschreven als farmaceutisch hulpmiddel, omdat de via de apotheek verkrijgbare cannabis bij die persoon niet de gewenste werking heeft? Dan leidt dat volgens de Hoge Raad tot het oordeel dat de kosten van de zelfgekweekte cannabis als specifieke zorgkosten in aftrek mag brengen.

Een vrouw leed aan de ziekte van Crohn. Haar arts had cannabis voorgeschreven, maar de cannabis die verkrijgbaar was bij de apotheek had niet de gewenste werking. Zij gebruikte daarom zelf gekweekte cannabis als medicijn. Zij kocht ook nog cannabis en cannabisolie bij coffeeshops. Bij de Hoge Raad is in cassatie in geschil of de kosten voor zelfgekweekte cannabis aftrekbaar is. Het hof had eerder beslist dat de zelfgekweekte cannabis weliswaar als geneesmiddel was voorgeschreven, maar niet door een arts was verstrekt. Het hof liet de kosten niet in aftrek toe. De Hoge Raad leidt uit de parlementaire geschiedenis af dat aan het woord ‘verstrekt’ geen verdergaande betekenis toekomt dan dat het middel moet zijn voorgeschreven door een arts. De kosten van de zelfgekweekte cannabis zijn aftrekbaar als specifieke zorgkosten. De door de vrouw gekochte cannabis en cannabisolie bij coffeeshops zijn niet voorgeschreven door een arts. De kosten hiervan komen dan ook niet in aftrek volgens de Hoge Raad.

 

Wet: art. 6.17 lid 1 letter c Wet IB 2001

Meer informatie: Hoge Raad 4 oktober 2019, ECLI:NL:HR:2019:1517

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.