HR laat vaker van zich horen

vrijdag 8 september 2017 Anne-Marie Noordenbos 458x gelezen

Twee nieuwe raadsheren en een vicepresident zijn benoemd bij de Hoge Raad. Naar aanleiding van deze benoemingen wezen de procureur-generaal en de president op het belang van rechtstatelijke waarden en goede wetgeving.

Benoemingen  van rechters bij de Hoge Raad zijn geen politieke benoemingen, hoewel tot stand gekomen door besluiten in de ministerraad met betrokkenheid van de Tweede Kamer. De onafhankelijkheid van de rechtspraak is vastgelegd in de Grondwet. Maar ontwikkelingen zoals in Polen waar een verdergaande inmenging met de rechtspraak vanuit de politiek dreigt, maakt duidelijk hoe fragiel de rechtsstaat kan worden.

Vaker signalen bij tekortschietende wetgeving

Ook wijzen ze op het belang van goede, evenwichtige en duidelijke wetgeving. Goede wetgeving is belangrijk voor de kwaliteit van leven en samenleven, hoe mensen met elkaar omgaan en zaken doen. De Hoge Raad is van plan om in de toekomst vaker signalen te geven als hij bij de behandeling van zaken tekortkomingen in de wetgeving constateert. De taak van de rechter kan daarbij overigens slechts bescheiden zijn: hij wordt niet systematisch met alle wettelijke regels geconfronteerd. De verantwoordelijkheid voor kwalitatief goede en systematische wetgeving ligt in de allereerste plaats bij de wetgever, die er ook is om de politieke keuzes te maken. Dat neemt niet weg dat ook de rechter de gevolgen ondervindt van tekortschietende wetten. Onduidelijke wetgeving is niet alleen irritant voor de betrokkenen maar leidt ook tot extra werklast voor rechters, van wie dan wordt gevraagd de weg in het doolhof te wijzen. Ook voor rechters is bruikbare en doordachte wetgeving dus nodig, aldus de raadsheren.

Bron: Rechtspraak 06-09-2017

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2018 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.