HR: ‘woekerheffing’ geen individuele buitensporige last

maandag 12 februari 2018 Michel Halters 547x gelezen

Voor de beoordeling of het in rekening brengen van revisierente voor iemand tot een individuele en buitensporige last leidt, is van belang hoe de betrokkene in de gegeven omstandigheden hierdoor  getroffen wordt.

Een man ontving in 2012 afkoopsommen van twee lijfrenteverzekeringen. Bij de aanslagregeling had de Belastingdienst revisierente in rekening gebracht. De man was het niet eens met de in rekening gebrachte revisierente. Hij ervoer de revisierente als een woekerheffing die ten onrechte aan hem was opgelegd. Als ondernemer was hij in zwaar weer terechtgekomen en nadat andere financiële middelen waren opgedroogd, moest hij de lijfrenten wel aanspreken. De man vond dat de in rekening gebrachte revisierente voor hem een individuele en buitensporige last vormde die leidde tot een ongeoorloofde inbreuk op zijn eigendomsrecht.

 

Geen strijd met gelijkheidsbeginsel

Hof Den Haag, ECLI:NL:GHDHA:2017:1555 oordeelde als volgt. Voor de beoordeling of het in rekening brengen van revisierente een individuele en buitensporige last is, moet vastgesteld worden in hoeverre deze last zich in het geval van de man sterker laat voelen dan in het algemeen. Daarbij is dan beslissend de mate waarin de man in de gegeven omstandigheden getroffen wordt door de verplichting tot betaling van revisierente. Het hof was van oordeel dat de man geen feiten of omstandigheden had gesteld op grond waarvan aannemelijk was dat de hem in rekening gebrachte revisierente hem zwaarder had getroffen dan anderen aan wie revisierente in rekening was gebracht. Geen ongeoorloofde inbreuk op het eigendomsrecht volgens het hof. Ook ving de man bot voor zijn stelling dat hij ongelijk werd behandeld met iemand die ouder was dan 65 jaar omdat die geen premies volksverzekeringen over de uitkering hoefde te betalen. Ook was er geen strijd met het gelijkheidsbeginsel voor de man met de situatie van arbeidsongeschiktheid. De mogelijkheid een lijfrente zonder revisierente af te kopen bij arbeidsongeschiktheid, gold pas vanaf 2015, zodat de man alleen daarom al geen beroep op het gelijkheidsbeginsel daarvoor kon doen volgens het hof. De Hoge Raad heeft de uitspraak van het hof bevestigd.

 

Wet: art. 3.133 Wet IB 2001 en art. 30i AWR

Meer informatie: Hoge Raad 9 februari 2018, ECLI:NL:HR:2018:167

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.